Primer pla d'Ada Colau mirant fixament a càmera i somrient lleugerament
POLÍTICA

Quan l'esquerra et diu què has de pensar

El que venen els polítics i els mitjans progres no coincideix amb les enquestes

E-Notícies va revelar ahir en exclusiva els secrets de la situació que ha portat Madrid a arrabassar la Fórmula 1 a Catalunya. Al rerefons hi ha el rebuig de l'esquerra, amb Ada Colau com a directora d'orquestra, i la inestabilitat política dels anys del Procés. Això va accelerar un procés de degradació en les relacions amb l'organització de la F1.

La possibilitat de perdre definitivament la Fórmula 1 ha posat nerviosos el Govern i l'Ajuntament de Barcelona. Pere Aragonès i Salvador Illa uneixen esforços per intentar salvar la situació, i Jaume Collboni s'ofereix a augmentar la inversió. Però semblen haver arribat massa tard.

Molts factors hi han contribuït, però no cal subestimar la campanya en contra de polítics, institucions i mitjans de l'esquerra. S'ha convertit en un costum, oposar-se a qualsevol projecte ambiciós s'anomeni Fórmula 1, Copa Amèrica o Hard Rock Cafè. El més curiós és que moltes vegades l'opinió de la gent contrasta molt amb el relat que ven l'ecosistema progre a Catalunya.

Els catalans, a favor de la F1 i la Copa Amèrica de vela

Correm el risc de deixar-nos portar per la percepció que allò que diu la classe política i els mitjans a Catalunya coincideix amb la realitat. Especialment en el cas de l'esquerra, s'han apoderat del relat per crear un clima d'opinió. La sobrerepresentació de les seves posicions acaba generant un corrent favorable que exerceix una pressió sobre la gent per induir-los a pensar d'una certa manera.

És el que ha passat en aquest cas. Segons un sondeig del Centre d'Estudis d'Opinió del mes d'octubre passat, més de dos terços dels catalans volen la Fórmula 1 a Barcelona. El 40% està molt a favor de la continuïtat, mentre que el 28% està a favor, encara que és d'una manera més moderada.

El més vistós és que, malgrat la campanya de l'esquerra contra la F1, només un 6% dels catalans s'hi mostren contraris. Passa el mateix amb la Copa Amèrica de vela i la Vuelta Ciclista, que només genera rebuig en un 10% dels catalans, i el premi de MotoGP, amb un 6% contraris. Per què s'imposa un relat que no coincideix amb la realitat?

L'esquerra segresta el relat

L'esquerra segresta el relat i algunes vegades aconsegueix imposar-lo, però d'altres troba importants resistències. El cas de la Fórmula 1 demostra que al final els ciutadans pensen per ells mateixos, sense deixar-se endur pel corrent. Passa el mateix amb la polèmica de l'empadronament, sorgida els darrers dies.

La polèmica la genera El Periódico, mitjà subvencionat pel Govern, i després s'hi apunta el mateix Govern i l'entramat mediàtic i institucional afí. A les xarxes socials, però, hi ha un clam a favor de l'alcaldessa de Ripoll. Una demostració més que els cordons sanitaris, polítics i mediàtics, ja no funcionen.

És un fenomen global, però a Catalunya s'està veient especialment aquesta distància cada vegada més gran entre allò que dicta el poder i allò que pensa la gent. La imposició d'un relat per part del poder acaba provocant l'efecte contrari. És una llàstima que de vegades s'imposi el relat d'una minoria, i no s'escolti l'opinió de la gent.

➡️ Política

Més notícies: