Muntatge amb la cara en primer pla d'Oriol Junqueras d'allò més bé i les de Laura Borràs i Jordi Turull més petites
POLÍTICA

Esquerra aprofita el mal rotllo dins de Junts

Els republicans incideixen en la crisi oberta després del pacte a la Diputació de Barcelona

La rocambolesca situació a la Diputació de Barcelona arriba com un regal caigut del cel per a ERC. Els republicans, que segons totes les enquestes van camí del desastre electoral, veuen la crisi oberta dins de Junts com una oportunitat per rescabalar-se. I ja han començat a difondre la idea que “no són de fiar”.

Què ha passat a la Diputació

Recapitulem. El PSC ha aconseguit forjar un pacte amb els Comuns per governar la Diputació de Barcelona. És un òrgan provincial molt important perquè assegura poder territorial als partits i la gestió de milers de milions d'euros.

El govern de la Diputació va estar a l'aire fins a l'últim moment, i va ser possible gràcies a la incorporació de dos independents de Junts. Es tracta de Marc Castells (alcalde d'Igualada) i de Sergi Vallès (alcalde de Torrelles de Foix). Tots dos van prendre la decisió en contra de les directrius de la direcció de Junts.

Jordi Turull, secretari general de Junts, és el gran assenyalat per aquest fracàs que deixa el seu partit pràcticament sense poder territorial. Entre els assenyalats també hi ha figures properes a l'entorn de Puigdemont, com Míriam Nogueras i Albert Batet. La seva política de brotxa grossa i queixa permanent ha portat el partit a la marginalitat.

Esquerra hi suca pa

Francesc-Marc Álvaro, número tres d'ERC al Congrés, ha fet referència al que ha passat a la Diputació. Segons ha dit, el suport de dos independents de Junts al PSC i els Comuns demostra que “no són de fiar”. El candidat ha destacat que els dirigents ja no controlen el partit.

Per això els ha demanat que “posin ordre al desgavell” perquè “pot tenir una repercussió institucional molt greu”. També ha lamentat que la deriva generi “desconcert” entre els votants independentistes. "Junts fa coses estranyes i no controla els seus diputats", ha afirmat.

Junts ha respost a través de la seva presidenta, Laura Borràs, que s'ha negat a "rebre lliçons" d'Esquerra. Ha recordat que els republicans van pactar amb el PSC a les diputacions de Lleida i Tarragona. "Alguns prediquen la unitat amb la boca petita, nosaltres practiquem la coherència amb una gran convicció", ha afegit.

Batalla decisiva a l'independentisme

La guerra civil dins de Junts és un caramel per a Esquerra. A ningú no se li escapa la importància d'aquestes eleccions per a l'independentisme, que mesura les forces dels seus dos grans partits. Ara com ara, les enquestes mostren un desastre d'ERC, mentre que Junts per Catalunya mantindria més o menys els seus escons.

Si Junts retalla distàncies amb Esquerra al Congrés dels Diputats, podria canviar la tendència en unes eventuals eleccions catalanes. Per això els republicans ja han començat a aprofitar la crisi del partit de Puigdemont.

➡️ Política

Més notícies: