Muntatge amb un primer pla de Sahra Wagenknecht amb un marc al costat amb una foto de quatre musulmanes d'esquena, tapades amb vel islàmic i caminant. De fons, una imatge d?un edifici alemany amb una bandera alemanya
POLÍTICA

L'esquerra antiimmigració reventa les enquestes a Alemanya

El 44% dels alemanys veuen la immigració com un problema

Alguna cosa està canviant a l'esquerra europea. La revolució conservadora que s'estén per diversos països i el cansament de la població amb la crisi migratòria ha portat una part de l'esquerra a revisar-ne les posicions. Un cas paradigmàtic és el de Sahra Wagenknecht, que ha aconseguit trencar el panorama polític alemany en temps rècord.

Aquesta exdiputada del partit d'esquerres alemany Die Linke va anunciar el 8 de gener passat la creació d'un nou moviment. És el Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW), que des de l'esquerra defensa polítiques de control migratori. També la sortida d'Alemanya de la guerra d'Ucraïna, i la fi de “l'ecoactivisme cec”.

Les primeres enquestes atorguen al BSW un 13% dels vots i 8 diputats, situant-se com a quarta força al parlament quan ni tan sols han celebrat el seu primer congrés. Això no fa més que evidenciar que els ciutadans demanen a crits un canvi. Un canvi que si no ve de l'esquerra, arrossega els votants a la dreta.

El fenomen Wagenknecht no és tan estrany. A Espanya tenim l'exemple del Frente Obrero, però és que a Alemanya mateix el partit socialdemòcrata ha defensat sense embuts la necessitat de deportacions massives d'immigrants. Un viratge forçat, en certa mesura, per l'auge a les enquestes del partit d'extrema dreta Alternative für Deutschland (AfD).

El mateix passa a Catalunya, on l'avenç de formacions identitàries com Aliança Catalana ha portat Junts a revisar les seves propostes sobre immigració. És clar que el que era un tema tabú, ara ja no ho és. I que l'esquerra també està adaptant les seves posicions als nous temps.

Ha nascut una nova esquerra

El nou moviment de Sahra Wagenknecht proposa posar fi a l'enviament d'armes a Ucraïna. Una posició significativa, perquè Alemanya és el segon país que més armes envia els urcanians. L'altra gran amenaça per a Ucraïna és una eventual victòria de Trump als Estats Units, ja que el republicà ha promès acabar amb la guerra en qüestió de dies.

A més, el nou partit neix per ser un dic de contenció a l'Agenda 2030 i la supressió de la sobirania dels estats membres per part de Brussel·les. No és estrany doncs que la pròpia Sahra Wagenknecht hagi donat suport a la revolta dels camperols contra els plans d'austeritat del govern. I que hagi promès posar fi a l'ecologisme “que encareix la vida dels ciutadans sense millorar el clima”.

Plànol general de musulmans practicant el ramadà a Badalona

Tot i que el tema estrella del BSW, com el de tot Alemanya, és la immigració. No en va les enquestes donen a la ultradreta de l'AfD el 28% dels vots, i el situen com a primera força amb onze punts d'avantatge sobre l'SPD. La immigració promet ser el tema central de les properes eleccions alemanyes, el setembre del 2024.

Sobretot a les províncies de l'est, Wagenknecht ha calcat les propostes de l'extrema dreta. És a dir, promet mà dura contra la immigració (endurir les sol·licituds d'asil, menys ajuts socials, més deportacions). Alhora, promet més protecció social per a les classes mitjanes empobrides per la crisi.

Adéu al Welcome Refugees

Durant la crisi migratòria de 2015 i 2016, Alemanya es va convertir en el paradigma europeu del Welcome Refugees. Amb la seva cultura del volem acollir, el país germànic va rebre més d'un milió de refugiats i sol·licitants d'asil. El país es veu sotmès ara a una nova pressió migratòria, però aquesta vegada els ciutadans han dit prou.

La caiguda a les enquestes de l'SPD, partit que lidera la coalició d'esquerres al govern, ha encès totes les alarmes. Això coincideix amb l'auge als sondejos de l'AfD, que ja ha obtingut les primeres victòries a Baviera i Hesse. Però les enquestes d'opinió donen una dada encara més demolidora.

El 44% dels alemanys consideren que la immigració il·legal és el principal problema del país. Un percentatge semblant creu que les polítiques de braços oberts han estat un fracàs. No és estrany, doncs, que, segons els sondejos, el 41% dels alemanys votés pels dos partits antiimmigració, l'AfD (28%) o el BSW (13%).

➡️ Política

Més notícies: