Primer pla de Pedro Sánchez amb cara de preocupació i primer pla mitjà de Carles Puigdemont rient. De fons, una foto de la Mesa del Congrés dels Diputats
POLÍTICA

Junts torna a la casella de sortida amb l'amnistia veient la feblesa de Sánchez

Junts torna a despenjar-se d'un acord a l'últim instant

Els primers compassos de la legislatura han deixat dues coses clares: que la llei d'amnistia és veritablement important, i que serà molt difícil entendre's amb Junts. Puigdemont sap que té la paella pel mànec i està disposat a fer-lo servir. Així ha quedat de manifest les esmenes a la llei d'amnistia.

Els partits independentistes van forçar una revisió del redactat per assegurar el compliment de la llei d'amnistia encara que hi hagi un recurs judicial. El PSOE va fer un esforç especial per blindar Puigdemont d'un eventual arrest ordenat pel Tribunal Suprem. Per això va aclarir a la llei que aquesta s'aplicarà en el moment de la seva aprovació, encara que el Suprem recorri a la justícia europea.

Ni tan sols això va valer a Junts, que a última hora es va despenjar de les esmenes conjuntes i va presentar les seves pròpies. Puigdemont aprofita la debilitat del Govern de Pedro Sánchez per tornar a la casella de sortida amb l'amnistia. I de passada torna a fer una demostració de força davant de l'electorat independentista.

El PSOE es torna a rendir als capricis d'ERC i Junts

El redactat inicial de la llei d'amnistia ja deixava clar que, un cop aprovada, quedarien sense efecte les ordres de cerca i captura, les ordres de presó i les ordres europees i internacionals de lliurament. La nova esmena presentada pel PSOE i els seus socis (excepte Junts) hi afegeix alguna cosa. I és que aquestes ordres seguiran sense efecte encara que els jutges espanyols presentin recursos a la justícia europea o al TC.

Muntatge amb un pla mitjà de Carles Puigdemont parlant des de la tribuna del Parlament Europeu i un altre de Pedro Sánchez fent el mateix

L'esmena aclareix que la justícia deixarà sense efecte les actuacions de presó i detenció, “sense perjudici de les que disposa l'article 163 de la Constitució i l'article 267 del Tractat de Funcionament de la UE”. A més, inclou un altre matís. Es posarà fi a l'execució de les penes, siguin “principals o accessòries”.

Això cobreix un espectre més gran dels encausats, i en especial els caps del procés com Carles Puigdemont, Marta Rovira, Oriol Junqueras i Jordi Turull. La llei d'amnistia, amb les esmenes noves, blinda així els líders del procés. El PSOE satisfà així el principal desig d'ERC i Junts, que és que els seus líders inhabilitats es puguin presentar a les eleccions i tenir càrrecs públics.

Frankenstein 2.0 ho té difícil amb Junts

La posició de força de Junts per Catalunya i l'escissió a Sumar-Podemos han mostrat Pedro Sánchez que aquesta vegada governar serà molt més difícil. Molt més, fins i tot, del que el PSOE ja preveia abans de la investidura. S'escampa la sensació que el PSOE gairebé no té poder, i està a mercè dels seus socis de conveniència.

Les esmenes a la llei d'amnistia en són el millor reflex. Tot i tots els esforços del PSOE per rebaixar-se a les capritxoses exigències de Junts, aquests han acabat presentant les seves pròpies esmenes. I això, més enllà de l'anècdota, dóna als de Puigdemont un enorme poder que poden utilitzar en qualsevol moment.

Per ara hi ha tranquil·litat a Ferraz, ja que Junts no s'arriscarà a fer-ho fora per la borda almenys fins que s'hagi aconseguit l'amnistia. Però més endavant, poden tornar els fantasmes d'una eventual moció de censura en què Junts voti amb el PP. Fins aleshores, espremeran el PSOE tot el que puguin.

➡️ Política

Més notícies: