Muntatge amb un pla mitjà de Joan Ignasi Elena tocant-se la barbeta amb cara de preocupació i de fons una imatge d'un mosso d'esquena obrint la porta d'un cotxe policial
POLÍTICA

'Moltes poblacions tenen el mateix problema que Calella amb la multireincidència'

Policies confessen a E-Notícies que la delinqüència multireincident, provocada majoritàriament per immigrants, és un problema estès per tot Catalunya

El debat sobre la delinqüència multireincident ja és sobre la taula. Fa temps que ho denuncien formacions com Vox o Aliança Catalana. Després s'hi van sumar diversos alcaldes de Junts al Maresme. I ara ja és una qüestió que, més o menys, tots els partits s'han vist obligats a abordar.

E-Notícies ens hem posat en contacte amb diversos agents de policia de capitals de comarca de la província de Tarragona. Ens demanen mantenir l'anonimat, però el seu relat és clar. "El problema de la multireincidència és generalitzat", asseguren. I fins i tot es mostren sorpresos per la repercussió que ha tingut el polèmic cas de Calella. Allà, un grup d'11 magribins acumulen més de 260 detencions i l'alcalde Marc Buch va demanar la seva expulsió. Aquests policies expliquen que "això de Calella perquè ha sortit a la llum, però això passa a molts municipis de Catalunya".

En un dels casos, un agent ens comenta que tenen un reincident que "acumula 73 antecedents", que fins i tot ha passat "dues o tres vegades per presó". Però un cop surt, torna a delinquir perquè aquesta és “la seva manera de vida”. Tots coincideixen que, en general, els reincidents són gent "que es busca la vida", amb "un nivell d'estudis baix" i que, en general, "no han tingut cap altra manera de relacionar-se" al llarg de la seva vida. Tot i admetre que aquests casos impliquen tant espanyols com estrangers, ens expliquen que, segons la seva experiència, majoritàriament són immigrants, molts sense família aquí, que es dediquen a cometre "furts, robatoris amb violència i en vehicles". Un altre dels policies ens situa la proporció en un 50% entre estrangers i els que tenen DNI espanyol.

'Ara hi ha més estrangers'

Ens expliquen que el problema de la multireincidència "fa anys que existeix", però que ha anat a més els darrers anys i que "s'està enquistant", reconeixent que "no té una solució fàcil". "Abans eren més nacionals, ara hi ha més estrangers", diuen. I, tot i que no es volen mullar obertament sobre la qüestió de les expulsions, sí que creuen que “ara no s'està fent massa, no hi ha contundència i s'hauria de mirar qui deixem viure aquí. No se'ls pot donar tot. Utilitzen serveis socials i, si cobren alguna ajuda, generalment se la gasten en drogues, per la qual cosa acaben delinquint igualment".

Els Mossos i la Policia detenint un home a Barcelona

"Venen molts immigrants a Catalunya, potser perquè creuen que aquí és més fàcil fer-ho. S'ajunten, creen guetos i acaba havent-hi zones on hem d'anar amb compte: vigilar que no ens llencin pedres o aparcar a prop perquè no ens punxin les rodes del cotxe", explica un. De fet, denuncien que aquesta situació el que provoca és una espiral de delinqüència. "Baralles entre ells, venjances, 'ajustes de cuentas'... molts delictes acaben comportant altres delictes", ens diuen.

A més, aquests delictes "entre ells" moltes vegades no s'acaben denunciant, i per això realment les dades sobre delinqüència són encara més altes que les que es presenten al públic. "Els que afecten els veïns sí que es denuncien, però els que són entre ells, no", confessen. De fet, tot i que una part important d'aquests fets són “entre ells”, això acaba afectant els veïns. Un ens explica el cas d'un incendi provocat per una venjança, igual que va passar a Calella, i que també va afectar diversos veïns de la zona. "La gent està preocupada i ens fa arribar aquesta preocupació" per l'augment de la delinqüència, ens assenyalen.

Un altre dels problemes que hi ha respecte a la delinqüència reincident és que absorbeix “gran part dels recursos policials”. "Fem de tot, però això és al que destinem més temps", diuen. Un explica un cas concret. "Vam estar tota una tarda perseguint un que havia robat a quatre establiments", cosa que "provoca més sensació d'inseguretat" entre els veïns.

Pla detall dels Mossos d'Esquadra

Ja és un problema polític

Aquests agents celebren que, finalment, aquest tema s'hagi abordat des de la classe política. "Molts alcaldes diuen que no volen fer política amb aquest tema, però no parlar del problema també és fer política", denuncia un dels policies que ha contactat amb E-Notícies. "No són transparents o volen amagar el problema per treure rèdits electorals", explica. A més, aquest silenci fa que els delinqüents se sentin fins i tot protegits. "Ells estan contents si no s'aborda el tema de la inseguretat", confessen.

Joan Ignasi Elena ha admès aquest dilluns que "sí, hi ha un problema amb la multireincidència". Un problema que Calella va posar al focus mediàtic, però que, com ens confessen diverses fonts policials, "passa a tota Catalunya". El conseller d'Interior va dir que era un problema que no tenia res a veure amb la immigració, però aquestes fonts consultades per E-Notícies deixen clar que, encara que també "hi ha gent d'aquí", en termes generals –o proporcionals– són estrangers, que han fet de la delinqüència la seva forma de vida.

➡️ Política

Més notícies: