Plànol mitjà de Pere Aragonès i Joan Ignasi Elena amb cara de preocupació i emportant-se la mà a la boca
POLÍTICA

Els esforços del Govern per tapar l'alerta antiterrorista a Catalunya

El Departament d'Interior treu ferro a l'amenaça gihadista al territori català

L'assassinat d'un professor a França a crit d'"Al·là és gran!". El mateix a Bèlgica amb el resultat de dos ciutadans suecs cosits a bales per un gihadista. I mentrestant, desenes d'edificis emblemàtics i espais públics desallotjats ràpidament per amenaces de bomba. Aquesta és la trista realitat d'Europa després de l'escalada de violència a l'Orient Mitjà, iniciada amb l'atac terrorista de Hamàs a Israel el 7 d'octubre passat.

Lògicament, Catalunya no n'és una excepció i també pateix l'amenaça que hi ha a Europa des que el líder de Hamàs cridés a estendre la gihad a tot occident. De fet, els darrers dies s'han produït dos atacs que han fet saltar les alarmes a l'opinió pública. Un a Mataró i l'altre al Prat de Llobregat.

Imatge d'una cruïlla de carrers a Bèlgica amb molts cotxes de policia acordonant la zona, amb el terrorista possiblement abatut

Diumenge de la setmana passada, un home de nacionalitat marroquina va atacar amb un matxet dues persones mentre cridava "Al·là és gran!". Dimarts, un altre home va punxar una dona amb un ganivet i, quan va ser detingut, va fer proclames a favor de l'Islam. Per a molta gent, es fa difícil creure que aquestes agressions amb proclames islamistes no tinguin res a veure amb el context actual que viu Europa. Però, per al Departament d'Interior, no hi ha motius per preocupar-se.

En tots dos casos, els Mossos d'Esquadra van atribuir a trastorns mentals la motivació dels atacs. A més, van desvincular ràpidament aquests dos incidents al gihadisme o al radicalisme islàmic. Tot i que la definició de 'terrorisme' és cometre “actes de violència per infondre terror”, segons Interior, no hi havia cap motivació terrorista darrere dels dos successos.

Fotomuntatge entre una imatge dels Mossos d'Esquadra i una dels atemptats de Barcelona

L'amenaça terrorista 'no ha canviat substancialment'

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, va afirmar fa uns dies que el risc d'atemptat que viu Catalunya "és molt alt des de fa mesos". És més, malgrat les proclames de Hamàs animant 'llops solitaris' a atemptar a occident i els recents assassinats a França i Bèlgica, per a Elena la situació “no ha canviat substancialment”. I es mostra contrari a pujar fins a 5 el nivell d'alerta antiterrorista.

Alerta als Mossos per calmar la població

En els darrers dies també ha circulat un missatge en xarxes socials com WhatsApp alertant que Catalunya pot patir un atemptat terrorista de manera “imminent”. Aquest missatge anima la gent a no agafar transport públic i evitar llocs d'interès. Davant d'aquesta publicació, la policia catalana va sortir al pas perquè no es generés cap alarma entre la població.

Joan Ignasi Elena, durant una sessió al Parlament

Així, tots aquests fets evidencien els esforços del Govern i el Departament d'Interior per tapar l'amenaça gihadista que hi ha a Catalunya. Una amenaça que no neguen, però que intenten relativitzar al màxim, assenyalant bulls i atribuint a trastorns mentals atacs amb ganivets i proclames islamistes.

➡️ Política

Més notícies: