Muntatge de fotos de primer pla de Pedro Sánchez amb rostre seriós i, de fons, una imatge de José Luis Ábalos capcot
POLÍTICA

Esclata la guerra entre el PSOE i José Luis Ábalos

A menys que li ofereixin una sortida, l'exministre no es mourà: manté el pols amb el partit, no abandona l'acta de diputat i es passa al grup mixt


Les posicions estan clares, és a dir, enrocades. El PSOE ha decidit des del primer minut posar Sánchez fora de perill, és a dir, enderrocar Ábalos. Per part seva, l'exministre insisteix que ell està net i per ara no es mou. Aquest matí s'esgoten les 24 hores que el PSOE va donar a Ábalos perquè renunciés com a diputat.

Coincidiran Sánchez i Ábalos al Congrés?

D'entrada, el problema és estètic: demà, hi ha ple al Congrés dels Diputats i per a llavors Ábalos ja ha d'estar fora o al grup mixt, o sigui, lluny. Això és el que volen al PSOE. El problema és que l'exministre s'ha enrocat.

Llevat que l'exministre cedeixi, el pols continuarà. Ábalos no vol marxar com un “empestat” i el PSOE ja amenaça amb el botó nuclear: si l'exministre no se'n va pel seu propi peu, el partit l'expulsarà del partit. El problema és que l'escó és de titularitat personal, és a dir, és del diputat i no del partit.

La situació és, doncs, diàfana: el PSOE vol tapar la ferida a qualsevol preu i Ábalos insisteix que ell està net. El PSOE busca evitar tant sí com no que la taca d'aquest presumpte cas de corrupció esquitxi Moncloa. Des de Presidència necessiten tallar com més aviat millor amb informacions com les que sortien ahir, que asseguraven que a Moncloa estaven al corrent de tot.

L'exministre vol una sortida i desaparèixer

I si Ábalos no renuncia a l'acta és perquè és la seva única eina de pressió per poder negociar. Segons informen alguns mitjans, el que busca l'exministre és una sortida que li garanteixi ocupació i un suport econòmic. És a dir, que el més probable és que les negociacions del PSOE amb Ábalos consisteixin a convèncer-lo que no es preocupi, que li donaran una sortida.

D'altra banda, Ábalos té un últim recurs que, en realitat, no li interessa fer-lo servir ni a ell ni al partit. És el clàssic “estirar la manta” que es fa en aquests casos. Des de l'entorn de l'exministre juguen a les amenaces barrejades amb fanals i deixen caure periodistes que tenen informació sensible. De moment, això no sembla acovardir el PSOE, que ha anat amb tot contra l'exministre.

Finalment, Sánchez ha fet una cosa molt pròpia del seu estil polític, que és guanyar temps i moure la coctelera per barrejar-ho tot. Ell mateix es va avançar als esdeveniments i va demanar una comissió de recerca al Congrés. Això sí, una comissió general, que inclogués totes les administracions. És a dir, que vol repartir el focus mediàtic amb el PP. Encara que sigui a costa d'estirar el xiclet de les acusacions contra Ayuso, que la Fiscalia ja ha arxivat dues vegades.

Ábalos no cedeix i es passa al grup mixt

Finalment, l'exministre es manté ferm en el pols i es queda en el Congrés i passa al grup mixt. D'aquesta manera, la guerra amb el PSOE és ja total. És d'esperar que el partit socialista procedeixi ara a la seva expulsió. En mantenir la condició de diputat, Ábalos manté així mateix la condició d'aforat i queda protegit que l'Audiència Nacional li cridi a declarar.

De moment, això té una derivada política inesperada que afegeix més surrealisme al qual ja hi ha en el Congrés. En passar al grup mixt - i previsiblement ser expulsat del partit -, Ábalos serà una força política pròpia. És a dir, que el seu vot anirà per lliure i haurà de ser negociat. Tot això, clar, si abans no explota la legislatura per culpa d'aquest assumpte.

➡️ Política

Més notícies: