Muntatge de fotos de primer pla de Pedro Sánchez amb rostre seriós i, de fons, una imatge de José Luis Ábalos capcot
POLÍTICA

Pedro Sánchez coneixia el cas Koldo des de fa més de tres anys

Un advocat que va interposar una demanda contra Ábalos el 2020 va enviar la informació a Moncloa perquè 'la Presidència del Govern s'assabentés de l'assumpte'

Gairebé tres anys d'enviaments. Aquest és el temps que va estar l'advocat Ramiro Grau enviant cartes i material a la Moncloa. El 2020, en plena pandèmia, va denunciar l'exministre Ábalos davant el Tribunal Suprem per suborn i tràfic d'influències. El TS va desestimar la denúncia i ara, gairebé quatre anys després, els fets han sortit una altra vegada a la llum.

Segons ha pogut saber El Confidencial, Grau mai va rebre resposta per part de Presidència. Poc abans d'aquests fets, l'antic cap de gabinet de Moncloa, Iván Redondo, s'enorgullia que responien totes les cartes que arribaven a Presidència.

Cartes per a Moncloa

El protagonista d'aquesta història és un ciutadà que, fins fa poc, era anònim. Es tracta de l'advocat Ramiro Grau. El 2020, en els moments més durs de la pandèmia, va interposar una demanda al Tribunal Suprem per entendre que l'adjudicació d'un contracte de material sanitari a Saragossa presentava delictes de suborn i tràfic d'influències. L'empresa beneficiada dels contractes va ser la mateixa que ara està sent investigada: "Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas SL".

El quid de la qüestió és que, alhora, Grau informava de les seves actuacions a la Moncloa. Segons ha explicat ell mateix a El Confidencial, “Eren còpies dels documents sobre l'assumpte. He degut enviar al voltant de mitja dotzena, fonamentalment perquè la Presidència del Govern s'assabentés de l'assumpte”.

Grau insisteix que mai no va rebre resposta per part de la Moncloa. No se sap si aquesta informació va arribar o no al president. En qualsevol cas, no és descartable que Sánchez estigués al corrent d'aquestes informacions per altres vies. El que abona aquesta sospita és que mai no es va acabar d'aclarir el motiu pel qual va cessar el ministre Ábalos, que era un dels seus escuders més fidels. Per part seva, el president Sánchez ha insistit aquests dies que ell no estava al corrent d'aquesta situació.

El Tribunal Suprem va desestimar la denúncia

Cansat de no rebre resposta, Ramiro Grau va deixar d'enviar cartes el 2023. A consultes d'El Confidencial, Moncloa no ha dit res sobre si van respondre a les cartes o sobre si van quedar registres de les arribades. Aleshores, l'antic cap de gabinet del President, Iván Redondo, s'enorgullia en públic que Moncloa responia a tots i cadascun dels missatges que rebia Presidència. Incloent-hi els missatges que no provenien de ciutadans corrents que simplement volien posar-se en contacte amb el president del Govern.

Sánchez ha contestado a casi todas las cartas que le llegan de los ciudadanos

Algunes de les cartes de Grau van arribar mentre Redondo encara era cap de gabinet. Així que, tret que l'excepcionalitat de la pandèmia hagués implicat algun canvi de política sobre aquest assumpte, queda pendent d'aclarir perquè els seus missatges no van tenir rèplica. Encara que fos per a dir-li que aquest era un assumpte que estava en mans de la justícia.

D'altra banda, Moncloa no pot al·legar que fossin cartes grolleres o difamatòries perquè la Fiscalia sí que va respondre a Grau. De fet, li va respondre i va tenir en compte les informacions proporcionades per l'advocat per investigar la querella criminal.

Al final, el Tribunal Suprem va desestimar la denúncia que va interposar Grau. El TS entenia que era una situació extrema que justificava que se signessin contractes sense concurs públic. Per això, els jutges van concloure que la denúncia contra l'exministre Ábalos no tenia recorregut penal.

Ara bé, el TS no va tancar la porta a investigar la resta d'implicats. Una cosa que ha explotat aquests dies amb la detenció de l'assistent personal de l'exministre, Koldo García Izaguirre. De moment, el cas és investigat per l'Audiència Nacional, que coordina el treball d'Anticorrupció i de la UCO.

➡️ Política

Més notícies: