Plànol mitjà de Pedro Sánchez i Yolanda Díaz de perfil, mirant-se fixament i somrient. Yolanda Díaz agafa de l'espatlla Pedro Sánchez mentre li dóna una mostra d'afecte amb la mà a la galta
POLÍTICA

L'error de Yolanda Díaz amb Errejón que condemna el 'Gobierno més feminista'

La líder de Sumar va permetre l'ascens d'Íñigo Errejón malgrat els rumors sobre la seva vida privada

“Tot el meu suport a les dones que pateixen assetjament i abusos. I tota la meva confiança per a la vicepresidenta Yolanda Díaz i Sumar, una organització que ha fet i està fent molt pel progrés de les dones”. És el missatge que va córrer a penjar Pedro Sánchez al mig del remolí Errejón, després de destapar-se les denúncies per assetjament sexual del portaveu de Sumar al Congrés dels Diputats.

El missatge de Pedro Sánchez denota la preocupació que s'ha instal·lat a Moncloa davant d'aquest nou escàndol que complica encara més la continuïtat del Govern PSOE-Sumar. Sobretot perquè contradiu la idea del “Gobierno més feminista de la història” que Pedro Sánchez ha anat repetint aquests darrers anys. Però també perquè Sánchez és conscient que això debilita encara més el seu soci de govern, Sumar, en un moment clau per a la supervivència de l'Executiu.

Muntatge amb Yolanda Díaz i Íñigo Errejón en un pla mitjà curt i una imatge del Congrés dels Diputats de fons

Totes les mirades es dirigeixen ara cap a Yolanda Díaz, que va permetre l'ascens d?Íñigo Errejón a Sumar malgrat els rumors del seu comportament. El silenci imperant en la formació, malgrat que sembla que tots ho sabien, erosiona també la ja minvada credibilitat d'un projecte que ningú no sap com reflotar. Les últimes enquestes, fins i tot la del CIS, ja assenyalen una més que segura patacada de Sumar en les pròximes eleccions.

Sumar s'enfonsa, preocupació a Moncloa

Una mala notícia sens dubte per a Pedro Sánchez, a qui el desastre de Sumar el deixa sense crossa davant d'unes possibles eleccions si finalment el seu Govern acaba naufragant. Encara que el PSOE aconseguís resistir els 120 diputats, la caiguda de Sumar, que segons les enquestes podria perdre fins a 20 diputats, els deixaria lluny de la majoria absoluta. Al PP ia Vox ja es freguen les mans.

La situació de Sánchez és veritablement desesperant, amb el cas de corrupció d'Ábalos aguaitant i la inestabilitat constant dels seus socis al bloc d'investidura. La clau estarà en la negociació dels pressupostos generals del 2025, però els socis de Sánchez tenen cada cop menys arguments per continuar mantenint el seu suport. Ja pocs aposten perquè el PSOE i Sumar puguin esgotar la legislatura, i l'únic dubte que queda és quan caurà el Govern.

Davant d'aquest nou contratemps, el PSOE intenta fer pinya amb Sumar traslladant la "innocència" del partit i indivisualitzant la culpa al diputat Errejón. Però les informacions que van sortint apunten que era àmpliament sabut i que dirigents de Sumar haurien fins i tot pressionat les dones que volien denunciar. Això deixa en mal lloc Yolanda Díaz, a qui molts dins la seva formació donen per amortitzada i demanen un relleu urgent.

L'error de Yolanda Díaz que condemna Sánchez

Yolanda Díaz, que va encapçalar el projecte Sumar amb l'esperança de ressuscitar a l'esquerra, acumula diverses errades que han condemnat el projecte en un temps rècord. La ruptura amb Podem va ser el preludi d'un cicle electoral nefast amb successives derrotes a Galícia, el País Basc, Catalunya i el Parlament Europeu. El seu seguidisme del PSOE i les seves dificultats per marcar un perfil radicalment esquerrà han debilitat una formació que ja només se sosté per la seva supervivència al Govern.

Però, a més, Yolanda Díaz va cometre l'error de confiar la imatge del partit a un Íñigo Errejón que, segons s'està sabent ara, tenia un comportament inapropiat que tots coneixien. Fonts internes esmentades per Vozpópuli apunten que Errejón l'hauria convençut del seu paper imprescindible en el ressorgiment del partit. El fet de ser el favorit de la premsa antipodem va convèncer Díaz d'apostar-hi malgrat els rumors sobre la seva vida privada.

L'últim portaveu de Sumar -Marta Lois- havia estat un fiasco, i Díaz va pensar que una figura consolidada com Errejón podria funcionar. S'arrisca, però l'error li pot costar més que un disgust. Sumar ha sortit al pas anunciant una investigació interna però ja és massa tard per aturar la tempesta, que sumat a les altres crisis obertes pot acabar emportant-se al davant el "Gobierno més feminista de la història".

➡️ Política

Més notícies: