Primer pla d'Íñigo Errejón amb la mà a la templa, mirant a l'horitzó amb cara pensativa
POLÍTICA

La caiguda d'Errejón desferma la tempesta: plega un altre dirigent per una denúncia

Santiago Martín Barajas, un dels fundadors d'Ecologistes en Acció, està sent investigat per un jutjat

L'escàndol de les denúncies per assetjament sexual a Íñigo Errejón ha provocat una tempesta als partits i els moviments d'esquerra. Després de la precipitada dimissió del dirigent de Más País i Sumar, un altre històric activista ha presentat la seva renúncia per una denúncia per agressió sexual. Es tracta de Santiago Martín Baraja, un dels fundadors d'Ecologistes en Acció.

Un jutjat d'Arganda del Rey investiga Santiago Martín Barajas per la denúncia que ha presentat una dona, relacionada amb uns fets esdevinguts a finals del mes de juliol. A més, dues dones més l'acusen de “comportaments inadequats”, winger que ell ha negat amb el desig que s'aclareixi tot.

Un home amb barba i cabell canós somriu lleugerament mentre mira cap a un costat amb un fons verd.

Ecologistes en Acció ha emès un comunicat en què mostren la seva “consternació” davant dels fets denunciats. El mateix afectat els va comunicar dimecres la informació que destaparia hores després el Diario.es. L'organització va iniciar el protocol per a aquest tipus de denúncies, obrint una investigació interna i demanant a Martín Barajas que s'apartés mentre durés el procés.

L'activista ha anunciat la seva decisió d'abandonar l'organització “mentre s'aclareix els fets”. Una conseqüència més del MeToo desfermat ahir contra Íñigo Errejón, però que podria afectar altres activistes i polítics de l'esquerra.

Dirigent destacat de l'esquerra

L'organització ha parlat d'una situació “extremadament delicada i dolorosa davant la gravetat dels fets que es denuncien”. Santiago Martín Baraja era un important dirigent, vinculat des de fa dècades al moviment ecologista.

Enginyer agrònom de professió, Martín Barajas va ser elegit el 1989 com a primer coordinador general d'Ecologistes en Acció. L'organització lamenta els fets, tant per la gravetat dels fets com "la nostra relació" amb el denunciat.

Segons Diario.es, una dona va interposar una denúncia presentant una part de lesions on s'acredita que va patir un atac d'ansietat. A la denúncia va relatar que, en una trobada amb l'acusat, "em va envoltar per la cintura i es va abalançar cap al meu besant-me". Afegeix que ella es va apartar advertint-lo "que no seguís per aquí", però ell va insistir "i em va dir que es conformava amb tombar-nos nus al llit sense fer res".

Una situació que segons es va relatar li va provocar un estat de gran nerviosisme. Tot seguit diu que "em va tocar un pit, em va acariciar la boca i va seguir abraçant-me". A la denúncia va aportar el testimoni de diverses persones, entra les quals dues dones que també haurien estat víctima dels suposats comportaments inadequats d'aquest home.

➡️ Política

Més notícies: