Jaume Collboni, l?alcalde de Barcelona, vestit amb un vestit blau i corbata, està assegut en un entorn interior amb parets de pedra i una porta de fusta decorativa al fons.
POLÍTICA

Jaume Collboni rellança la idea de l'alcalde de nit: en què consisteix

Collboni diu que tindrà dues grans funcions, però no aclareix si estarà vinculat a la lluita contra la inseguretat

Dins de l'imaginari de les promeses polítiques hi havia la de “l'alcalde de nit”. És una figura que ja tenen altres grans urbs com París, Londres o Nova York. Es tracta d'algú que s'encarrega de gestionar i coordinar la vida nocturna d'una ciutat d'aquestes característiques.

És una vella reivindicació del sector de l'oci nocturn. A més, la petició que feien des del sector era clara: que no fos algú excessivament polític. Més aviat, una figura que conegui aquesta realitat i aixequi consensos operatius i eficaços.

I segons el que ha dit aquesta setmana l'acalde Collboni, el sector pot estar d'enhorabona. En una entrevista per al Cafè d'Idees, Collboni va dir a Gemma Nierga que l'alcalde de nit és gairebé una realitat. De fet, estarà en marxa “abans que s'acabi l'any”, va dir l'alcalde.

Imatge de Jaume Collboni assenyalant amb el dit durant un míting del PSC a Barcelona

De moment, el govern municipal no sap qui serà. “Però tenim el perfil”, va assegurar Collboni. Si al final el consistori fa cas a les demandes del sector, cal esperar que sigui algú aliè a la política. Per part seva, Collboni s'ha compromès que així sigui.

"Pot ser perfectament una persona que sigui reconeguda a l'àmbit de l'oci nocturn i del món cultural de la ciutat", ha assegurat.

Què farà l'alcalde de nit?

Emulant els casos d'altres grans ciutats amb impacte mundial, l'alcalde de nit de Barcelona tindrà dues tasques fonamentals.

La primera serà la mediació entre els veïns i els locals d'oci nocturn. No és una qüestió menor, i menys a Barcelona, que té una destacada pressió turística i acull tota mena de grans esdeveniments. Més en particular a alguns districtes, que presenten problemes de convivència amb el turisme i la nit.

La segona tasca és el plantejament de “polítiques noves”, com va dir Collboni, a l'àmbit de la nit. Així, per exemple, es contempla la possibilitat que els espais esportius també obrin a la nit o que hi hagi més esdeveniments culturals.

Imatge de dos agents de la Guàrdia Urbana passejant per Barcelona

L'únic que Collboni no ha aclarit és si l'alcalde de nit tindrà alguna cosa a veure amb la lluita contra la inseguretat. Com és sabut, Collboni s'ha mostrat força contundent en la necessitat d'aturar la multireincidència o l'augment de baralles i armes blanques.

Sobre la vinculació entre les dues carpetes no ha estat explícit. S'ha limitat a dir que l'alcalde de nit és una manera de donar una resposta no només “policial” al problema de la inseguretat.

➡️ Política

Més notícies: