Primer pla d'Ernest Urtasun amb vestit i somrient amb la boca tancada
POLÍTICA

Urtasun imposarà als museus una perspectiva de gènere i que siguin 'menys colonials'

El ministre de Cultura ha traçat les línies mestres del seu mandat

Ernest Urtasun, ministre de Cultura, té entre cella i cella la tasca urgent de descolonitzar els museus nacionals. Aquesta serà una de les mesures estrelles del seu mandat al capdavant del ministeri. Com ha anunciat aquest dilluns, la seva intenció és “superar un marc colonial” que està “ancorat" en “inèrcies de gènere o etnocèntriques”.

Per a Urtasun, el colonialisme “ha llastat moltes vegades” la visió del patrimoni, la història i el llegat artístic. Anteriorment es va referir al “terrorífic colonialisme racista” de Bèlgica, però aquesta vegada ha volgut deixar clar que no és una comparació. Prefereix, en canvi, comparar-ho amb els museus americans que ja han iniciat aquest canvi.

Cultura és un dels ministeris que el PSOE va cedir a Sumar a canvi de quedar-se el d'Igualtat. Tot i això, Urtasun està demostrant que es pot exercir la ideologia des de qualsevol àmbit. El ministre està rebent moltes crítiques per alimentar la llegenda negra espanyola i l'acusen d'hispanòfob.

Ernest Urtasun, hispanòfob?

Ernest Urtasun ha intervingut aquest dilluns a la Comissió de Cultura del Congrés dels Diputats, on ha traçat les línies mestres del seu mandat. Ha parlat d'estratègia de protecció i foment de la creació a les indústries culturals, impuls de la pluralitat lingüística, desenvolupament de l'Estatut de l'Artista i garantir l'accés de tothom a la cultura. Però el seu tema estrella és el de la descolonització.

Es tracta, diu, d'“incorporar la visió dels indígenes” i “obrir espais d'intercanvi i de diàleg” amb altres museus del món que segueixen la mateixa línia. El ministre no va esmentar cap museu en concret. Sembla que no es referia al Prado, ni al Reina Sofia, que ja va incorporar fa anys el discurs de la descolonització.

Sí que són al focus el Museu d'Amèrica de Madrid i el tresor dels Quimbayas, unes peces precolombines que al seu dia la República de Colòmbia va regalar a Espanya i que ara reclama de tornada. Això reforça el discurs contra el passat “colonial” espanyol. Encara que els historiadors recorden que Espanya mai va tenir colònies, sinó virregnats.

“És curiós que tinguem un ministre de cultura hispanòfob, és una cosa veritablement curiosa”, va dir ahir a la seva rèplica el representant de Vox, Joaquín Robles. També el PP va expressar la seva inquietud al sentir parlar el ministre de discursos colonials. Segons apunten, a Espanya no hi va haver ni racisme ni espoli colonial.

La censura i la llibertat dexpressió

L'altra línia mestra del mandat de Sumar a Cultura seran els drets culturals, especialment la llibertat d'expressió i la creació d'unes condicions dignes per als treballadors culturals. Segons va anunciar el ministre, “acompanyarem qualsevol creador, autor o col·lectiu l'activitat del qual hagi estat censurada”. Una altra comesa serà “donar més seguretat jurídica a la contractació per part de les administracions públiques”.

Urtasun va aprofitar l'ocasió per carregar contra Vox, a qui va acusar de retirar el premi Miguel Hernández i boicotejar el festival Periferias. “He de defensar la cultura espanyola de vosaltres, defensar la cultura és defensar-la de vosaltres”, va afirmar. El representant de Vox va respondre que “l'esquerra woke és la campiona de la censura”.

El ministre també va parlar d'un pla de protecció de les llengües minoritzades, i del foment de la Igualtat a la Cultura. Al seu mandat figura també la relació entre la Cultura i el canvi climàtic, i la proposta de portar la cultura a l'Espanya rural i zones desafavorides del país. Finalment, va esquivar la polèmica dels bous, i de moment no es planteja retirar tots els ajuts al sector com planteja el seu partit.