Primer pla de Tània Verge parlant amb un micròfon a la boca al Parlament de Catalunya
POLÍTICA

La 'llei trans' catalana: anirà molt més enllà que la impulsada per Irene Montero

Si s'aprova abans de les eleccions, la nova llei trans catalana permetrà a menors de 12 a 15 anys iniciar la transició de gènere

L'avantprojecte de la llei trans de la consellera Tània Verge ja és públic. Hi apareixen diverses novetats importants. La més destacada és l'edat per iniciar els tractaments mèdics: els menors de 16 podran fer la transició malgrat no tinguin el consentiment patern, sent la Generalitat qui faci de mediador entre les dues parts.

Les novetats de la llei

El Govern ha fet públic l'avantprojecte de llei trans. Pel que s'ha anunciat, la llei permetrà que els menors de 12 a 15 anys accedeixin als tractaments mèdics per iniciar la transició de sexe. Fins i tot si els seus tutors legals no hi estan d'acord: en aquest cas, es procedirà a un servei de “mediació”.

Mediació que, pel que sembla, no serà excloent ni determinant en cas que el menor entre 12 i 15 vulgui seguir endavant. D'altra banda, a partir dels 16 anys es pot iniciar el canvi de sexe sense necessitat de consentiment i sense mediació. El text insisteix que l'autodeterminació de la identitat de gènere és un dret humà.

En una dimensió social, el Govern planteja una renda garantida de ciutadania a trans menors de 23 anys. Es justificarà si el jove ha patit violència o discriminació. Així mateix, se'ls garantirà un habitatge en cas d'haver estat expulsats de casa seva.

Esport i una nova casella als documents

També en l'aspecte social, la llei apunta que les persones trans participaran en competicions esportives en funció del gènere que hagin manifestat. La llei assenyala que "es garantirà que les persones trans o intersexuals participen en les mateixes condicions segons la identitat de gènere manifestada".

El projecte també introdueix una de les reclamacions més desitjades del col·lectiu trans: l'opció de no binari en documents administratius. En aquest sentit, hi haurà una “comunicació d'identitat de gènere” per accedir a serveis públics.

Tot i que es troba en fase d'informació pública, l'aprovació de l'avantprojecte al Parlament dependrà del suport dels grups polítics. Això vol dir que la llei pot no entrar en vigor. Les eleccions catalanes són el 2025 i tal vegada no arribarà a temps.