Ernest Maragall, amb Gabriel Rufián fent campanya electoral a Barcelona
POLÍTICA

Ernest Maragall se'n va amb una pulla a Gabriel Rufián i Oriol Junqueras

Maragall reclama nous lideratges al partit i avisa el president d'ERC, així com els actuals dirigents: amb el que tenen ara, no en tenen prou


Quan Ernest Maragall va anunciar divendres passat que deixava la política activa des del saló de plens de l'Ajuntament de Barcelona, es va intuir què passava alguna cosa estranya. Algú del seu bagatge, que va ser una aposta important d'ERC, hauria d'haver comunicat aquesta decisió d'una altra manera, potser al costat de Junqueras, per exemple. Però ho va fer per sorpresa, en un ple, i sense que ningú d'Esquerra sortís a valorar l'adéu d'Ernest Maragall. No cal ser gaire llest per veure que no hi deu haver massa bon rotllo.

Val a dir que Maragall ha comparegut aquest dilluns la migdia al costat de Raquel Sans, portaveu del partit i amb qui té una bona relació. No hi eren Junqueras ni Marta Vilalta, però.

Ha estat el protagonista de l'assumpte qui ha confirmat aquest dilluns les sospites. Ernest Maragall anava a Rac1 -on sinó- per donar la seva primera entrevista després d'anunciar la dimissió. "Hem canviat d'etapa", deia el fins ara número u d'Esquerra a Barcelona. La seva justificació sorprèn perquè és el primer polític important d'ERC que ho deixa pels resultats electorals del maig i l'octubre.

Fins ara havíem assistit a les renúncies dels alcaldes d'Esquerra a Tarragona, Lleida i Sant Cugat, que van dimitir després de perdre a les municipals. L'adéu d'Ernest Maragall és el primer de calat . Segons ell, el resultat del seu partit a les municipals i a les generals deixa missatges contundents per als partits indepes. És el moment, creu, de deixar-ho, perquè considera que Catalunya entra en una nova etapa i calen nous lideratges.

Foto d'un míting d'Esquerra Republicana amb els seus líders Marta Vilalta, Pere Aragonès, Ernest Maragall, Oriol Junqueras i Gabriel Rufián en primer pla

Toc d'atenció a Oriol Junqueras ia dirigents com Gabriel Rufián

Ernest Maragall no marxa matant, però sí que ha decidit parlar clar. Té coll endins que el seu partit s'ha de regenerar, buscar nous lideratges. "A Esquerra li convé un salt qualitatiu, tant per a la governació del país com per Barcelona". No cal dir res més per dir-ho tot.

Per Maragall, la llei d'amnistia obre una nova etapa i això ha de comportar cares noves a ERC. D'aquí el pas al costat: "Ja és hora de començar a tenir la gosadia d'afrontar les reformes que durant massa anys no hem estat capaços d'abordar", assegura.

Ernest Maragall i Oriol Junqueras amb els punys aixecats en un acte d'Esquerra Republicana de Catalunya

Per a l'encara regidor de Barcelona, toca regeneració política al seu partit i és per aquest motiu que se'n va. Assegura que no té intenció de tornar-hi, ni prendrà partit per decidir qui ha de ser el seu relleu a Barcelona. Preguntat per Elisenda Alemany, ha llançat pilotes fora, sense gaires ganes de donar-li suport.

Les paraules d'Ernest Maragall són importants. Per primera vegada algú demana el relleu de dirigents com Oriol Junqueras, màxim dirigent d'ERC, i altres com Gabriel Rufián, cap de llista a Madrid. Ho ha fet amb classe, sense donar noms i cognoms, però queda clar que quan demana un "salt qualitatiu", els assenyala. Haurem d'estar atents, perquè el 2024 promet ser divertit al carrer de Calàbria.

➡️ Política

Més notícies: