Muntatge fotogràfic amb Oriol Junqueras amb un filtre verd i Carles Puigdemont amb un filtre vermell
POLÍTICA

Junqueras s'apropa a l'abisme: Una nova enquesta desfà l'empat ERC-Junts

Els republicans s'enfonsen i els de Puigdemont s'escapen

Les darreres enquestes mostren un clar vot de càstig al PSOE de Pedro Sánchez pels seus pactes amb els independentistes. La incògnita és saber quin impacte tindrà la investidura en la batalla personal entre ERC i Junts. Una nova enquesta desfà per primer cop l'empat entre les forces independentistes.

Esquerra va arribar a les eleccions del 23-J amb cinc diputats d'avantatge (13 a 8), però Junts va retallar terreny i tots dos van empatar a 7. Les enquestes posteriors no van mostrar una gran oscil·lació. Però l'últim baròmetre de Sociomètrica per El Español mostra una caiguda dels republicans i un creixement dels postconvergents.

ERC seguiria costa avall i perdria dos diputats més, passant de 7 a 5, mentre que Junts pujaria de 7 a 9. És a dir, en només quatre mesos Puigdemont trauria quatre diputats d'avantatge a Junqueras, i nou des del 2019 fins ara. El més cridaner és que Esquerra hauria perdut vuit escons en quatre anys, i passaria de cinquena força a setena, darrere de Junts i EH Bildu.

Problemes per a ERC

Una altra enquesta, la d'Electomania, confirmaria la tendència amb una pujada d'un escó per a Junts (8) i una pèrdua de dos per a ERC (5). És a dir, unes noves eleccions desfaria l'empat i Puigdemont es distanciaria de Junqueras per tres escons. Cosa que els juntaires ja estan celebrant a les xarxes socials.

A més, El Espanyol ha publicat la primera enquesta de la intenció de vot per a les eleccions europees del 2024. Segons aquest baròmetre, ERC perdria un dels seus tres representants al parlament europeu. Els de Puigdemont, en canvi, aconseguirien mantenir els tres eurodiputats que ara tenen.

Les dades mostren clarament una deriva d'ERC, que és incapaç de canviar la tendència negativa. El partit s'enfronta a una crisi de credibilitat per la seva estratègia sostinguda de pactes amb el PSOE a Madrid i amb el PSC a Catalunya. A més, acusa la baixa popularitat de Pere Aragonès al Govern, i la pugna interna entre aquest i Junqueras pel control del partit.

Puigdemont surt airós

Les enquestes mostren una altra cosa cridanera, i és que Carles Puigdemont aconseguiria salvar els mobles malgrat pactar amb el PSOE. De moment, no s'aprecia un vot de càstig de l'independentisme a Junts, i seria ERC qui pagaria els plats trencats. Manca per veure quin impacte tindria el context actual a les eleccions catalanes.

Pla mitjà de Carles Puigdemont de peu darrere d'un faristol amb un fons blau en una roda de premsa a Brussel·les

La resistència de Junts podria explicar-se per l'aura que encara té Carles Puigdemont entre l'electorat independentista. La tornada de l'expresident a Catalunya podria rellançar les opcions dels juntaires. Això contrasta amb l'ocàs de Junqueras i Aragonés a ERC, i la seva incapacitat per renovar els lideratges al partit.

Un altre problema a l'horitzó per a ERC és la reconstrucció dels ponts entre el PSC i Junts a Catalunya. Els de Salvador Illa podrien pensar a reeditar la sociovergència per traçar una triple aliança al Congrés, al Parlament i l'ajuntament de Barcelona. Això posaria fi a la lluna de mel entre socialistes i republicans.