Muntatge de Pere Aragonès i Artur Mas amb paperetes de la consulta del 2014
POLÍTICA

ERC es vesteix de Convergència

Pere Aragonès proposa ara un referèndum amb diverses respostes

Roda el hàmster i torna a començar. Seria una bona manera de definir la darrera ocurrència del president de la Generalitat, Pere Aragonès. "Des del meu punt de vista, la independència ha de ser una opció. A partir d´aquí, si hi ha altres propostes, benvingudes siguin i que la ciutadania decideixi lliurement. Les característiques del referèndum han de formar part de la negociació", assegurava el president aquest dilluns en una entrevista.

La nova proposta d'ERC, doncs, és una consulta vinculant amb diverses respostes, sense especificar-ne quines. I, és clar, és una idea que inevitablement evoca el 2014, quan Artur Mas es va treure del barret de copa un "procés participatiu" sobre la independència de Catalunya. Aleshores, es va apostar per una doble pregunta i, per tant, per més d'una resposta possible: "Vol que Catalunya sigui un Estat? En cas afirmatiu, vol que aquest Estat sigui independent?". D'aquesta manera, el ciutadà podia votar a favor d'un Estat no independent, difícil d'explicar, però que va servir per sumar ICV, ara Comuns, a l'acord.

Muntatge Puigdemont i Pere Aragonès

Ara, Pere Aragonès vol copiar la fórmula Mas per sumar adeptes a la seva causa, obrint la porta a diverses respostes més enllà de la independència. D'aquesta manera, pretén que la música soni bé a Sumar, encara que faltaria saber quina seria la tercera resposta, si bé un nou Estatut, un acord de finançament o qui sap.

De moment el PSC ja s'ha mostrat contrari a la proposta, com va fer el 2014. "No estem per la divisió. No estem al camí del referèndum, no estem al camí de dividir", deia aquest mateix dilluns el seu portaveu Èlia Tortolero . Res de consulta, res de votar mentre hi hagi l'opció d'independència en una papereta.


ERC es vesteix de Convergència

No és la primera vegada que Esquerra es posa el vestit de CiU. El discurs pragmàtic, la voluntat d'arribar a acords a Madrid a canvi de coses concretes, ha recordat a molts catalans les pràctiques de Convergència. El tema és que el que han aconseguit ha estat en clau personal, com ara els indults, i assegurar-se els vots del PSC.

Ni Oriol Junqueras és Jordi Pujol ni Gabriel Rufián Duran i Lleida. Per a les coses bones i, sobretot, per a les coses dolentes. Esquerra torna a voler vestir-se de Convergència, però oblida que els últims anys no li ha anat gaire bé.

➡️ Política

Més notícies: