Muntatge amb una imatge en blanc i negre del Parlament de fons, un primer pla de Junqueras amb cara de circumstàncies, un pla mitjà de Rufián capcot gratant-se la franc i un pla mitjà de Pere Aragonès mirant a l'horitzó
POLÍTICA

ERC, cada cop més acorralada

Gairebé sense suports al Parlament i sense marge al Congrés, només els equilibris dels pactes salva els mobles a Pere Aragonès

Esquerra Republicana viu un moment complex. Mentre cada cop acumula més presència a les institucions -Govern i les quatre diputacions-, la seva posició de força es veu cada vegada més reduïda. Només la fràgil política de pactes salva els mobles d'una ERC que acumula dos fracassos a les últimes cites electorals.

Sense marge a Madrid

A les últimes eleccions generals, ERC va perdre 400.000 vots i sis escons al Congrés. Els actuals set diputats que tenen els d'Oriol Junqueras seran claus per investir Pedro Sánchez. Però el marge que tenen a les negociacions és més aviat escàs.

Gabriel Rufián, seriós amb els braços oberts, al congrés dels diputats

Després de quatre anys sent soci del PSOE i apel·lar al “vot antiVox” durant tota la campanya electoral, els republicans estan lligats de mans i peus en aquestes negociacions per investir Pedro Sánchez. I una prova d'això és que és Junts qui està marcant perfil i capitalitzant políticament aquestes negociacions. Tothom sap que la reedició del govern de coalició passa per l'èxit o el fracàs de les converses entre els socialistes i el partit de Carles Puigdemont.

Inscriu-te al butlletí d'E-NotíciesLes NOTÍCIES DE VERITAT
Inscriu-t'hi

Ningú espera un escenari en què Junts pacti amb el PSOE i que ERC no cedeixi els seus vots a Pedro Sánchez. L'arribada dels juntaires al pactisme ha deixat en fora de joc una Esquerra que fa setmanes que intenta -sense èxit- tenir protagonisme en aquestes negociacions. A més, aquestes converses giren al voltant de l'amnistia, que beneficiaria més Puigdemont que Junqueras.

Fragilitat al Parlament

Si la situació d'ERC al Congrés és complicada, encara ho és més al Parlament. Pere Aragonès governa en minoria, amb només 33 diputats dels 135 que té la cambra catalana. I cada cop compta amb una oposició més dura per part de partits com Junts o els Comuns.

Imatge de Pere Aragones amb la mà a la barbeta, assegut al seu escó del parlament de catalunya

Fa una setmana, els que van ser els seus socis a l'inici de la legislatura, Junts, van definir la posició del Govern de “debilitat i manca de lideratge”. Els Comuns, que van pactar els dos darrers pressupostos amb l'executiu català, també van afirmar que “tenim seriosos dubtes de la lògica d'acabar aquesta legislatura”.

El PSC, per part seva, es mostra lleugerament menys contundent contra el Govern. El partit més votat a Catalunya en les darreres tres eleccions podria forçar la màquina per provocar un avenç electoral. Van salvar els mobles d'Aragonès en la votació dels darrers pressupostos. I continuen condicionats per la necessitat del PSOE d'obtenir els vots republicans al Congrés.

L'equilibri dels pactes a diverses institucions permeten a ERC continuar governant en minoria. De moment, Esquerra resisteix, però en una posició molt fràgil. I continuen confiant a esgotar la legislatura, que acaba l'any 2025.

➡️ Política

Més notícies: