Primer pla de Pedro Sánchez amb cara de preocupació
POLÍTICA

Les autonomies, en peu de guerra contra el pacte PSOE - ERC

La intenció de Pedro Sánchez de perdonar més de 15.000 milions d'euros a Catalunya ha generat un conflicte territorial


Per aconseguir els set vots d'ERC per a la investidura, Pedro Sánchez els ha hagut de regalar més de 15.000 milions d'euros. Es tracta d'un 20% dels més de 70.000 milions que Catalunya deu a l'Estat pel Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA). Això sí, aquesta generosa concessió als processistes ja se li està girant contra el PSOE.

I és que diverses comunitats autònomes han alçat la veu per criticar el pacte entre socialistes i republicans. Denuncien favoritismes als catalans i demanen beneficis econòmics perquè no hi hagi “desigualtat” entre territoris. Andalusia, Madrid, Castella i Lleó, Aragó, Múrcia… Vaja, que Pedro Sánchez ha provocat un conflicte territorial important.

“Després de la humiliació moral, Sánchez pretén el greuge econòmic i Andalusia diu que no”, exclamava fa unes hores Juanma Moreno. De fet, el president andalús va posar sobre la taula les exigències al futur govern. "17 800 milions d'euros i un fons de compensació que ens permeti recuperar els 15 000 milions dʻeuros que ha perdut Andalusia amb l'actual sistema de finançament autonòmic", exigia.

El president de Castella i Lleó directament aposta per acudir als tribunals. “No ens quedarem callats davant de la injustícia”, deixava clar Alfonso Fernández Mañueco. També el vicepresident de la comunitat lleonesa, Juan García Gallardo, va alçar la veu per sentenciar que no tolerarà “ni una traïció més a aquesta terra”.

De fet, fins i tot el secretari general socialista a Castella i Lleó va mostrar la seva oposició a les condicions del pacte entre el partit i ERC. “Per a totes les CCAA i en les mateixes condicions”, escrivia Luis Tudanca quan es va conèixer que la mesura també es podrà aplicar a altres comunitats. Això sí, com explicarem més endavant, no s'aplicarà a totes igual ni amb les mateixes condicions.

Isabel Díaz Ayuso també es va pronunciar poc després de conèixer-se l'última concessió de Pedro Sánchez al processisme. “La democràcia es ven. Pedro Sánchez és un perill per a Espanya”, advertia. La presidenta de la Comunitat de Madrid, igual que Moreno o Mañueco, no van ser els únics presidents autonòmics que van criticar amb duresa el pacte PSOE-ERC.

Jorge Azón, president d'Aragó, va denunciar que l'acord amb el partit de Junqueras crea “espanyols de primera i de segona” i que “el que Catalunya no paga, ho paguem tots”. Fernando López Miras, des de Múrcia, va seguir els passos de Mañueco assegurant que buscarà “empara” als tribunals. La presidenta de Cantàbria, María José Sáenz de Buruaga, es va conjurar per “no acceptar un tracte diferent”, demanant-li al PSOE “prou ja de tanta indignitat”.

Alfonso Rueda, des de Galícia, va deixar clar que “no tolerarem ser menys que cap comunitat”. I l'extremenya María Guardiola va qualificar l'acord entre el PSOE i ERC d'“absolutament indigne” que “pot demolir el principi d'igualtat entre comunitats”. A més, creu que aquest pacte “atorga privilegis incompatibles amb el marc constitucional”.

No hi haurà cafè per a tothom

El ministre en funcions de Presidència, Félix Bolaños, va intentar calmar els ànims de les comunitats enfadades afirmant que el pacte a què han arribat amb ERC serà “extensible” a altres territoris. Això sí, la lletra petita diu que no totes les autonomies es podran beneficiar de la mateixa manera que Catalunya. En altres paraules, no hi haurà cafè per a tothom, i si n'hi ha, no serà amb les mateixes quantitats.

Primer pla del president del PP a Andalusia Juanma Moreno amb arbres de fons

I és que el govern no té intenció d'aplicar a la resta de comunitats el mateix 20% de deute que perdonarà Catalunya. "El càlcul es farà de manera individualitzada" i es calcularà el deute a perdonar "cas a cas". La xifra que es perdonarà a cada CCAA es decidirà en funció de l'infrafinançament que van patir el 2008 quan va esclatar la primera crisi del segle.

➡️ Política

Més notícies: