Muntatge de fotos d'Oriol Junqueras, amb cara seriosa, i una persona votant darrere al fons
POLÍTICA

L'ERC d'Oriol Junqueras se la juga aquest divendres

Les eleccions de la federació de Barcelona d'Esquerra poden ser crucials per a Junqueras

La política té aquestes coses. De vegades, qui més se la juga és algú que no es presenta a unes eleccions. Això mateix li passa a Oriol Junqueras, president d'Esquerra Republicana de Catalunya, que afronta aquest divendres un plebiscit intern sense que el seu nom surti en cap papereta. ERC celebra durant la jornada d'aquest 20 d'octubre eleccions a la Federació de Barcelona, la més gran de la formació.

Més de 1000 militants poden exercir el seu vot i han d'escollir entre dues candidatures, la d'Eva Baró ja de Patrícia Gomà. Es tracta de dos noms coneguts dins la formació. La primera és regidora ara mateix a Barcelona, mentre que Partrícia Gomá és alt càrrec a la conselleria d'Educació. Això sí que ho té ERC ara, gairebé tots els seus militants destacats ostenten un càrrec públic.

La confrontació entre Baró i Gomà podria ser anecdòtica, però va molt més enllà. La primera es presenta amb el lema 'La Barcelona de Totes' i té el suport de noms de l'entorn de Junqueras. La segona ha escollit 'Horitzó Barcelona' i suma al seu equip la vella guàrdia del municipalisme a Barcelona, no tan propera a la direcció nacional.

Ja el 2019 Oriol Junqueras va aconseguir evitar la confrontació i va acabar pactant una llista de consens amb Gerard Gómez del Moral com a president. La solució, com apunta Nació Digital, no va funcionar i els dos corrents a Barcelona encara s'han distanciat més. És tan gran la tensió interna que ningú s'atreveix a pronosticar uns resultats, encara que sembla que la llista oficialista surt amb cert avantatge.

Eva Baró, de la corda de Junqueras, va presentar més avals que el rival, uns 40 més. Al costat hi ha Carme Forcadell o Joan Ignasi Elena, actual conseller d'Interior. 

La situació interna a Barcelona és, ja ho veuen, complicada. Els dirigents d'ERC pretenen fer la sensació de normalitat, però hi ha maniobres per no perdre la federació de la capital, que agrupa més de 1000 militants. Patrícia Gomà és una històrica d'Esquerra, afí a Portabella. El pols que presenta Junqueras no ho fa sola, sinó que té Oriol Amorós i Jordi Coronas amb ella, altres vells coneguts d'ERC. Gomà no ha dubtat a criticar el pacte d'ERC amb el PSC a la Diputació de Barcelona.

El candidat número 1 d'ERC per Barcelona al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, compareix després de conèixer els resultats de la jornada electoral

Un plebiscit a Oriol Junqueras?

Fa unes setmanes, el director d'E-Notícies, Arnau Borràs, avisava que Junqueras veia perillar el control intern del partit . Acostumat a no tenir oposició, l'actual president se la juga internament per primer cop. Si Patrícia Gomà guanya, s'interpretarà com una derrota de Junqueras, que serà més feble.

De moment, la seva cúpula prepara el terreny per una possible derrota de Baró, assegurant que les dues candidates són beneïdes per Calàbria, cosa que no és certa. Acostumat a guanyar, Oriol Junqueras pot perdre, en una partida d'escacs que Pere Aragonès es mira una mica de reüll. Alguna cosa es mou internament a Esquerra i sembla que la pax romana s'ha acabat.