Muntatge fotogràfic amb Oriol Junqueras i Carles Puigdemont de fons i Pere Aragonès i Laura Aragonès en primer pla
POLÍTICA

ERC i Junts, a nou dies de la tempesta perfecta

Els dos partits encaren les generals amb molt més a perdre que guanyar

Ja arriba, ja és aquí. Les eleccions generals treuen el cap a la cantonada com el senyor de el 'afilador' que cada estiu recorre amb la moto els carrers del poble d'estiu. Només dos mesos després els espanyols –i per extensió els catalans– tornarem a votar per ressituar el mapa polític espanyol. En el nostre cas, a més, tindrem una nova oportunitat de veure en quin estat es troben les forces processistes després del daltabaix del 28 de maig.

No hi ha cap sondeig que no marqui un resultat històric per a Junts i Esquerra. I no pas en positiu. Per primera vegada, les forces indepes podrien baixar dels 18 diputats. De fet, ara mateix tenen 23 escons dels 48 que hi ha en joc a Catalunya. Sembla molt difícil que Esquerra no baixi dels 10 i la CUP no ho tindrà fàcil per tornar a repetir els seus 2 diputats actuals, mentre que el resultat de Junts és una incògnita.

Gràfica del repartiment d'escons segons l'enquesta del CIS

Ningú no s'ha de creure el CIS de Tezanos, això ja ho sap tothom. Però el resultat que pronosticava aquest dijous seria un autèntic desastre per als processistes. Rufián perdria gairebé la meitat dels seus escons al Congrés i Junts passaria de 8 a 4. Repetim, ni mica de credibilitat ens dóna aquest CIS, però compte amb el que pot passar el diumenge 23 de juliol.

Els tres ingredients per a la tempesta perfecta

La dicotomia Sánchez-Feijóo, el vot de la por per Vox i l'abstenció indepe són tres factors que poden concloure en la tempesta perfecta. El vot útil no és Rufián ni Nogueras. Donar el suport a la CUP ja no és tampoc gens rebel. No hi ha gaires arguments que permetin als tres partits processistes salvar els mobles.

I, com a les municipals, és sobretot Esquerra el partit que a priori ho té pitjor. El desgast del Govern d'Aragonès se suma a la manca de credibilitat que té Rufián, així que només un miracle els pot deixar per sobre dels 10 escons.

Compte també amb Junts. La seva escissió a la Diputació de Barcelona més la rajada de Ponsatí tampoc deixen els de Puigdemont en gaire bon lloc. La sensació és que salvarien millor els mobles que ERC, però no deuen estar gaire tranquils.

Només falten nou dies per saber amb exactitud la magnitud de la tragèdia indepe. La sensació és que la campanya se'ls està fent massa llarga. Feu les vostres apostes, 'el afiliador' ja és aquí.

➡️ Política

Més notícies: