Muntatge amb un primer pla de Carles Puigdemont i Pedro Sánchez somrient
POLÍTICA

Acord entre PSOE i Junts per investir Pedro Sánchez

Fonts de la negociació asseguren que el pacte es farà públic en les pròximes hores


Aquest mateix dijous, PSOE i Junts per Catalunya podrien anunciar l'acord per a la investidura. Així ho asseguren fonts properes a les negociacions, que aquesta matinada han tancat els detalls del pacte que permetrà Pedro Sánchez seguir quatre anys més a la Moncloa. Amb els vots d'ERC, Bildu i BNG assegurats, al líder socialista només li faltava convèncer els juntaires i el PNB (amb qui també arribarà a un pacte en els pròxims dies) per aconseguir els més de 175 suports que necessita.

Cal veure fins on arribarà el pacte entre socialistes i processistes. L'acord, en línies generals, ja era un fet la setmana passada, però els últims dies han aparegut tres esculls que han complicat l'anunci. D'una banda, l'abast que tindrà l'amnistia pactada entre PSOE i Junts. D'una altra, la decisió de l'Audiència Nacional d'investigar Carles Puigdemont per terrorisme. Finalment, les protestes a Ferraz també han obligat els dos partits a recalcular quan era més convenient escenificar l'acord.

Així doncs, quan s'anunciï el pacte -asseguren que Puigdemont podria comperèixer públicament aquest dijous al migdia-, veurem si finalment l'amnistia inclou casos com Gonzalo Boye, Josep Lluís Alay o Miquel Buch. Boye està investigat per presumpte blanqueig de capitals del narcotràfic. Alay per malversació després de viatjar amb diners públics a Nova Caledònia per ser observador al referèndum que se celebrava al país del Pacífic Sud. I l'exconseller d'Interior, Miquel Buch, va ser condemnat a quatre anys i mig de presó per contractar un agent dels Mossos perquè fes escorta de Puigdemont a Waterloo.

Muntatge manifestació independentista i Carles Puigdemont

Són casos que no tenen relació amb el referèndum de l'1 d'octubre del 2017, però Carles Puigdemont i els seus els consideraven com a 'lawfare'. És a dir, casos de persecució judicial per castigar rivals polítics. Sota aquesta premissa també hi ha el cas Laura Borràs, condemnada per corrupció, tot i que tot indica que la presidenta de Junts no serà perdonada amb l'amnistia, sinó amb l'eina dels indults.

A falta de conèixer els detalls del pacte entre PSOE i Junts, el que és clar és que Pedro Sánchez seguirà a Moncloa a canvi de perdonar Carles Puigdemont. Un cop anunciat l'acord, els dos partits hauran de convèncer fins i tot els seus votants. I és que fa tot just uns mesos, els socialistes es mostraven contraris a l'amnistia, mentre que els juntaires repetien una vegada i una altra que no farien president Sánchez.

➡️ Política

Més notícies: