Imatge d'Oriol Junqueras i Carles Puigdemont mirant cadascun cap a un costat
POLÍTICA

ERC i Junts ja passen del referèndum

El processisme torna a la casella de sortida

Els partits independentistes van començar les negociacions per la investidura demanant l'amnistia i el referèndum. Ara ERC i Junts es barallen per penjar-se la medalla del pacte fiscal. En dos mesos han passat de la intransigència i l'amenaça del bloqueig a rebaixar les exigències fins a tornar a la casella de sortida.

Cal no oblidar que el pacte fiscal va ser la primera pantalla del nacionalisme català abans de posar en marxa el Procés. El greuge impositiu sempre ha estat l'eix vertebrador de l'elit nacionalista a Catalunya. Onze anys després del 'no' de Rajoy a Artur Mas, tornen a agitar la bandera de l'“Espanya ens roba”.

La pantalla del pacte fiscal va portar a la del referèndum, aquesta a la de la via unilateral i després a la taula de diàleg i l'acord de claredat. Després d'un intent de tornar a rescatar el referèndum i la via unilateral, ERC i Junts tornen a la pantalla inicial. És que potser no consisteix en això el processisme?

'Condonació del deute històric'

Quan ERC va presentar el pacte fiscal dins de les seves exigències per a la investidura de Pedro Sánchez, Junts va esclatar acusant-los d'autonomistes. Ara, els de Carles Puigdemont inclouen en les condicions la condonació del “deute històric de l'Estat amb Catalunya”. És a dir, un acord fiscal.

Imatge de Miriam Nogueras a la compareixença del 23-J a la seu de Junts per Catalunya

Junts ha xifrat en 450.000 milions d'euros el deute de l'Estat amb Catalunya. És la suma que fan de trenta anys d'infrafinançament que inclouen el dèficit en infraestructures, partides socials i pensions. Al rerefons hi ha la necessitat de Junts d'arrabassar aquesta bandera a ERC.

El Govern de Pere Aragonès va aparèixer aquesta setmana amb la xifra de 22.000 milions d'euros de dèficit fiscal el darrer any. Els republicans justifiquen així la seva petició de pacte fiscal dins de les condicions per a la investidura. Junts doblega l'aposta d'Esquerra i apareix amb una xifra molt més gran.

Exigències assumibles

En el cas de les xifres presentades per la Generalitat, estan qüestionades per experts ja que es basen en un mètode intencionadament esbiaixat. Pel que fa als números de Junts, tampoc no han explicat com ho han calculat. Sembla una clara estratègia per competir al mateix terreny.

Únete al boletín de E-NotíciesLas NOTICIAS DE VERDAD
Unirme

El mateix passa amb la petició d'una Agència Tributària per recaptar els impostos i instaurar una quota com al País Basc. Es tracta d'una petició ja formulada per ERC, que fa uns dies va proposar recaptar els impostos “mentre no arribi la independència”.

Sembla evident que tant ERC com Junts s'han oblidat del referèndum i aposten per exigències més assumibles per part del PSOE. Són conscients d'estar davant d'una oportunitat única per aconseguir demandes històriques per a Catalunya. Bloquejar la legislatura per obcecar-se amb l'autodeterminació suposa renunciar a aquestes prebendes.

➡️ Política

Més notícies: