Muntatge amb un primer pla de Dolors Feliu cridant amb cara d'enfadada i un pla mitjà de Puigdemont mirant cap a Dolors Feliu amb cara d'incredulitat. De fons, diverses banderes estelades a la manifestació independentista
POLÍTICA

L'independentisme radical encaixa una nova derrota

Els empresaris moderats s'imposen als afins a Puigdemont

L'independentisme moderat ha infligit una dolorosa derrota als radicals a la Cambra de Comerç de Barcelona. La candidatura Va d'Empresa, recolzada per ERC, s'ha imposat a Eines de País, afí a Carles Puigdemont. Es tracta d'un missatge clar dels empresaris catalans en l'actual context polític.

Després dels resultats electorals del 23-J, l'empresariat català es va unir al sector moderat de Junts que demanava flexibilitat a la negociació amb el PSOE. La victòria ahir a la nit de la candidatura Va d'Empresa també es pot llegir en aquesta línia. L'independentisme radical perd força davant els pragmàtics.

El poder econòmic català tem que una reactivació del procés reverteixi la recuperació. El perill de la desinversió els espanta i aposten per l'estabilitat. Això explica el desenllaç electoral a la Cambra, que reforça tant a ERC com al sector moderat de Junts.

Guanyen ERC i els moderats de Junts

Amb la derrota d'Eines de País, el conglomerat de l'independentisme radical perd el control d'una institució clau a Catalunya. La candidatura estava recolzada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), entitat que defensa la independència unilateral. Alhora, té vincles amb el Consell de la República de Carles Puigdemont.

Primer pla de Carles Puigdemont

Entre els líders de la candidatura hi ha Joan Canadell, diputat de Junts amb postulats radicals. Va ser ell qui el mes de juny passat va vaticinar la tornada dels “aldarulls i els talls de carretera” . Els empresaris han dit no a aquesta proposta i han donat suport majoritàriament a la llista transversal de Va d'Empresa.

ERC havia recolzat aquesta candidatura encapçalada per Josep Santacreu i amb més simpaties cap a l'empresariat tradicional. Es tracta de la primera victòria d'Esquerra en molt de temps, i arriba en el moment oportú. Alhora, reforça el sector moderat de Junts en la seva pugna amb els radicals.

Una altra punxada de l'ANC

Joan Canadell ha lamentat la baixa participació a les eleccions a la Cambra, que ha estat només del 2,8%. Això també es pot llegir com la confirmació de la desmobilització de l'independentisme. Fa tot just uns dies, l'ANC va viure una nova punxada en la mobilització de la Diada.

D'alguna manera, les eleccions a la Cambra han mostrat el moment en què es troba actualment al moviment. D'una banda, la desmobilització per la desafecció envers els partits, i de l'altra, l'aïllament de les opcions radicals.

Els moderats poden convèncer ara Carles Puigdemont que el radicalisme només ha comportat la pèrdua de poder territorial i institucional de Junts. Els empresaris partidaris de la distensió tenen ara més arguments per pressionar Waterloo. Això acosta una mica més al suport de Junts a la investidura de Pedro Sánchez.

➡️ Política

Més notícies: