Muntatge de fotos de primer pla de Carles Puigdemont somrient i Pedro Sánchez amb cara de preocupació
POLÍTICA

Pedro Sánchez absol a Carles Puigdemont

El 2019 va prometre portar-lo a Espanya perquè rendís comptes davant la justícia

“Em comprometo a portar a Carles Puigdemont de tornada a Espanya i que rendeixi comptes davant de la justícia”. És la frase que va pronunciar Pedro Sánchez en el debat electoral contra Pablo Casado del 4 de novembre del 2019. Quatre anys després, el president del Govern en funcions defensa la “desjudicialització” del “conflicte polític” a Catalunya.

Pedro Sánchez participa aquests dies a la setmana d'alt nivell de l'ONU a Nova York. A la pregunta de si l'expresident ha de retre comptes davant de la justícia, Sánchez va dir que “una crisi política mai no hauria de derivar en una acció judicial”. Una cosa molt diferent de fa quatre anys, quan defensava “que la justícia espanyola es compleixi tant dins com fora de les nostres fronteres”.

Únete al boletín de E-NotíciesLas NOTICIAS DE VERDAD
Unirme

Què ha canviat? El 2019, en plena campanya electoral, Pedro Sánchez va intentar retallar terreny al PP mostrant-se ferm contra els líders del procés pròfugs de la justícia. Ara necessita els seus vots per tornar a ser investit, i prepara el terreny per aprovar l'amnistia.

Promesa complerta (a mitges) quatre anys després

Pedro Sánchez és a punt de complir la seva promesa quatre anys després, encara que en condicions molt diferents. L'aprovació de la llei d'amnistia esborraria l'historial delictiu de l'expresident i li permetria tornar a Espanya sense conseqüències penals. Per tant, res de retre comptes davant de la justícia com va prometre Sánchez.

La promesa de portar Puigdemont a Espanya li va donar 123 escons, que va poder fer servir per forjar un govern de coalició amb Unides Podem. Allò va permetre desencallar el bloqueig polític després d'una moció de censura i diverses eleccions fallides. Ara, ironies del destí, Puigdemont torna a ser clau per desbloquejar la legislatura.

El 2019 el PSOE no necessitava Junts, i el partit de Puigdemont va acabar votant en contra de la seva investidura. ERC es va convertir en soci preferencial de Pedro Sánchez i junts van inaugurar la via de la negociació. Ara sí que necessita els vots de Junts, així que està disposat a absoldre Puigdemont.

Pedro Sánchez compra el marc mental de l'independentisme

La llei d'amnistia ha esdevingut la pedra de toc de la negociació del PSOE amb Junts per la investidura de Pedro Sánchez. Aquesta inclouria Carles Puigdemont, que podria tornar a Espanya com el messies reencarnat de l'independentisme. Junts defensa que l'amnistia és el pas previ a l'autodeterminació.

Per a Puigdemont, l'amnistia suposa abandonar l'àmbit judicial per tornar al terreny de la política. És el mateix que diu Pedro Sánchez, que en catalogar el procés com a conflicte polític està comprant el discurs del processisme. Darrere opera la mateixa lògica que el 2019, la urgència pel poder.

El PSOE evita de moment fer servir la paraula amnistia i intenta traslladar als espanyols un missatge de tranquil·litat. No és per menys, en vista de la mobilització als carrers que prepara la dreta. El missatge de Pedro Sánchez és clar: tot es farà dins l'estricte marc de la Constitució.

➡️ Política

Més notícies: