Muntatge amb Pere Aragonès i Muhammad Ali
POLÍTICA

ERC s'inspira en Muhammad Ali

'Impossible no surt al nostre diccionari', ha respost Pere Aragonès després del rebuig per part del Govern del referèndum acordat

“Impossible és només una paraula que usen els homes febles per viure fàcilment al món que se'ls va donar, sense atrevir-se a explorar el poder que tenen per canviar-lo. Impossible no és un fet, és una opinió. Impossible és res”.

Aquestes van ser les paraules que va pronunciar el boxejador Muhammad Ali als anys setanta, deixant per a la història una de les cites més cèlebres sobre l'optimisme i la força de voluntat. Ara Esquerra Republicana de Catalunya recupera l'esperit d'aquella frase per apel·lar a l'heroïcitat. No n'hi ha per menys, encara que fent una ullada a les enquestes sembla que ni el mateix Muhammad Ali donaria un duro per ells.

Pere Aragonès va presentar aquest dimarts la seva proposta de referèndum acordat sobre la base de l'article 92 de la Constitució. Després del rebuig del Govern espanyol, Aragonès ha recorregut a l' impossible is notinhg de Muhammad Ali: “Diuen que és impossible, però a ERC sabem que impossible no surt al nostre diccionari, i ho farem possible si la ciutadania de Catalunya ho vol”.

La desesperació d'ERC

Els republicans afronten un panorama realment complicat. A la crisi que ve arrossegant el processisme des de fa temps s'hi afegeix el desgast del govern en solitari i el ristre de crisi que s'han anat succeint. El desprestigi de Pere Aragonès no fa res més que agreujar la situació, i tot el que intenta el partit per canviar la tendència sembla tenir l'efecte contrari.

Les enquestes mostren un retrocés d'ERC, que no només l'allunya de la competència amb el PSC per la victòria sinó que el relega fins i tot a la tercera plaça darrere de Junts. Carles Puigdemont és precisament un dels obstacles principals d'Aragonès. La por del sorpasso està portant els republicans a la recerca desesperada de cops que no denoten més que nervis i inseguretat.

Un exemple és l'emulació de Muhammad Ali, però també el fitxatge de Tomàs Molina per a les europees. Tot i que la intenció era fer un cop d'efecte presentant el carismàtic meteoròleg per reivindicar la lluita contra el canvi climàtic, el que han aconseguit és una multitud de crítiques. Un exemple de la dinàmica en què s'ha instal·lat des de fa temps un partit amb molts eslògans, però poc lideratge.

Esquerra es penja medalles

En la seva intervenció al Consell Nacional d'ERC, Pere Aragonès va afirmar que el Govern que ha rebutjat el referèndum "és el mateix que no deia al traspàs de Rodalies, al traspàs de l'ingrés mínim vital i al traspàs de l'amnistia", i "ara són una realitat”. Per això ha insistit que ERC “farà realitat el referèndum amb constància i feina”. Per això ha apel·lat al conjunt de la ciutadania de Catalunya.

Plànol mitjà del President de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, amb el puny enlaire en un míting d'Esquerra Republicana

Les seves paraules descobreixen en bona mesura l'estratègia que seguirà ERC a la campanya electoral que ve per davant, fins al 12 de maig. Els republicans intentaran contrarestar l'efecte Puigdemont penjant-se les medalles dels avenços en matèria social i nacional. Esquerra se centrarà en els quatre punts que defineixen el seu programa i que són el traspàs de Rodalies, el pacte fiscal, l'amnistia i el referèndum.

ERC va aprovar al Consell Nacional les llistes electorals en què Laura Vilagrà repetirà com a número dos, seguida de Josep Maria Jové i Najat Driouech. A les llistes hi ha els consellers de confiança d'Aragonès, com Joan Ignasi Elena, Esther Capella, Carles Campuzano i Tània Verge. Però cauen aquells el capital polític dels quals es considera esgotat, per Roger Torrent, Alba Vergés i Anna Simó.

➡️ Política

Més notícies: