Imatge de la manifestació convocada contra l'amnistia a la plaça Colon de Madrid el 29 d'octubre del 2023
POLÍTICA

Els carrers esclaten contra l'amnistia

Onada de protestes a tota Espanya contra Pedro Sánchez


Pedro Sánchez està jugant amb foc. Ell ho sap i per això no deixarà que les negociacions amb Junts per Catalunya es quedin en res. L'única sortida per al líder del PSOE és ser president a gairebé qualsevol preu. Ha anat molt lluny amb l'amnistia, pactant-la amb ERC, oferint-la a Puigdemont i defensant-la públicament. I, després de mullar-se tant, podria pagar un preu massa alt en cas que hi hagi una repetició electoral.

Les enquestes deixen clar que gran part dels votants socialistes miren amb recel la concessió de l'amnistia als polítics independentistes. A la majoria s'estableix que aproximadament la meitat d'aquests votants no veuen amb bons ulls perdonar Puigdemont i companyia. A més, aquestes mateixes enquestes auguren que el PP podria obtenir majoria o quedar-s'hi molt a prop si s'ha de tornar a votar.

Manifestant a Ferraz mostrant una pancarta amb el lema Espanya està farta d'agenollar-se

El descontentament amb el PSOE que indiquen els sondejos s'està escenificant a les múltiples manifestacions a diferents llocs d'Espanya que s'han viscut els últims dies. Les més destacades han estat les concentracions a la seu socialista de Ferraz a Madrid, però també València o Còrdova han esclatat contra la mesura que Pedro Sánchez vol acordar amb els partits processistes. Però és que, a més, no està previst que la tensió als carrers es redueixi els pròxims dies: ja hi ha més protestes convocades.

Divendres i dissabte, centenars d'espontanis es van manifestar a Ferraz per protestar contra l'amnistia. Amb Esperanza Aguirre com a líder inesperada de la concentració, la policia es va veure obligada a protegir la seu del PSOE a Madrid amb un ampli dispositiu.

El mateix dissabte, el PP va fer una demostració de força a València. Més de 20.000 manifestants van deixar clar que els carrers no són exclusivament de l'esquerra en una multitudinària protesta contra Pedro Sánchez. Diumenge va ser el torn de Còrdova, on també milers de persones van mostrar el rebuig als plans del PSOE amb els partits independentistes.

I tot això, sense oblidar els 100.000 manifestants que es van congregar a la plaça Colón de Madrid fa una setmana per exigir que Sánchez no s'agenolli davant les exigències d'ERC i Junts. O els 300.000 -segons els organitzadors- que van fer el mateix a Barcelona el 8 d'octubre.

Però la qüestió és que sembla que les protestes no han fet més que començar. Entre moltes altres convocatòries, el dia 12 de novembre està prevista una altra marxa a la capital catalana -que ja compta amb 40 entitats adherides-. I el 18 de novembre Madrid podria desbordar-se en una manifestació que s'intueix multitudinària i que ja compta amb el suport del PP i de Vox. De fet, Alberto Núñez Feijóo i Santiago Abascal ja han confirmat la seva assistència.

➡️ Política

Més notícies: