Muntatge amb un primer pla de Sílva Orriols i de fons una imatge desenfocada de l'hemicicle del Parlament amb diversos diputats asseguts
POLÍTICA

La sorprenent enquesta sobre Catalunya que comparteix Sílvia Orriols

La líder d'Aliança Catalana comparteix una enquesta que no té cap valor estadístic, però que revela la seva estratègia electoral


Mancant espai mediàtic, Sílvia Orriols, com altres figures outsider, es fa forta en xarxes socials. En aquesta ocasió, ha compartit una enquesta electoral al seu compte de X. El format de l'enquesta és força sorprenent i, més que una altra cosa, revela la tàctica electoralista que seguirà el seu partit.

Processisme, esquerra i espanyolisme o jo?

Sílvia Orriols ha compartit una enquesta que ha creat un usuari de X de nom “Proclamem la Independència” i que només té 454 seguidors. Com diu el seu perfil, és una “associació creada per a proclamar la independència dels Països Catalans”. Un cop d'ull als missatges que publica aquest compte mostra que, en fi, és un altaveu d'idees i persones afins a Aliança Catalana.

És evident que l'enquesta no té el més mínim valor estadístic. El seu interès informatiu és que reflecteix la tàctica electoral d'Aliança Catalana, que és l'habitual d'un partit identitari en procés de consolidació. Per entendre-la, vegem de quina enquesta es tracta:

El procediment, diem, és l'habitual entre partits que neixen: donar aparença de ser únics en contraposició a diferents grups d'adversaris que, amb diferències, es presenten com a idèntics. Per això, totes les opcions de resposta agrupen diversos partits menys l'opció d'Aliança Catalana, que es presenta com a única.

L´adversari d´Aliança Catalana: els altres partits catalans

Així, ens trobem amb pintoresques combinacions com la de Junts, ERC i la CUP. Per part seva, l'espanyolisme no està unificat en una categoria i es divideix en dues: “PSC, En Comú” i “VOX, PP”. Pel que és l'abast del cas, allò interessant és la combinació de tot el processisme en una mateixa categoria.

Això reflecteix la que és i serà la base del discurs d'Aliança Catalana: diferenciar de manera radical entre processisme i independentisme. Perquè, als efectes fàctics, els adversaris d'Aliança Catalana són els altres partits catalans, és a dir, autonòmics. Pel que fa a la independència, Orriols parla de declarar-la unilateralment si hi ha majoria al Parlament.

Com és natural en casos així, la participació de l'enquesta no és gaire elevada (unes 3200 persones) i revela una majoria aclaparadora del voltant del 70% a favor d'AC. D'aquesta manera, l'enquesta té una doble funció. Tant de consolidació dels ja convençuts com de convèncer els que dubten mostrant un corrent de suport generalitzat.

➡️ Política

Més notícies: