Pla mig curt de Pere Aragonès somrient
POLÍTICA

Pere Aragonès continuarà sent el president amb el sou més alt d'Espanya

Molt per sobre del lehendakari, que és el segon

L'actualització salarial de presidents autonòmics a Espanya continua situant Pere Aragonès com el més ben pagat. Pendent dels nous pressupostos, el president està percebent 136.178 euros anuals. Molt per sobre del segon, el lehendakari (106.778) i la tercera, presidenta de la Comunitat de Madrid (103.090).

Pere Aragonès va arribar a la Generalitat, el 2021, amb una retallada del 15% del salari respecte als 153.235 que cobrava el seu predecessor, Quim Torra. Aquest any s'ha tornat a apujar el salari un 2,5%, i continua sent el millor pagat dels presidents autonòmics. El president està pendent de les partides dels nous comptes públics.

El salari generós d'Aragonès contrasta amb el deute disparat d'una comunitat amb l'economia entre cotons. Catalunya és de llarg la regió més endeutada, amb 84.327 euros, dels 316.800 del total del deute de les comunitats amb l'Estat. Això coincideix amb el sou del president, però també amb l'augment de la despesa per a assessors al Parlament recentment aprovat.

El negoci de ser President

Ja fa molts anys que ser President a Catalunya és un negoci molt ben pagat. Pere Aragonès va aprovar una rebaixa del salari després de molts anys de excessos dels seus predecessors. José Montilla va arribar a cobrar més de 160.000 euros, un sou generós que van conservar i fins i tot van augmentar Carles Puigdemont i Quim Torra.

Primer pla de Quim Torra amb cara de circumstàncies

La rebaixa ha estat substancial, però el president de la Generalitat continua sent el president autonòmic més ben pagat a Espanya. Aquest 2023 s'ha aprovat una nova pujada del sou del president i un augment de la despesa en assessors. Mentrestant, segueix sense resoldre's el descontrol de les dietes dels diputats.

La despesa pública en representant i institucions contrasta amb una economia, la catalana, que dóna símptomes de refredament. Tots els òrgans han rebaixat les seves expectatives de creixement, en part pel context polític turbulent. A l'horitzó hi ha la complexa negociació dels pressupostos 2024.

A la corda fluixa

Molt per sota hi ha la resta de presidents, els salaris dels quals oscil·len entre els 70.000 i els 100.000 euros. El president de la Generalitat no és només el president més ben pagat sinó també el que governa amb més debilitat. Des de fa més d'un any governa en minoria amb l?únic suport extern del PSC.

De fet, van ser els socialistes els que van aprovar els pressupostos a Pere Aragonès aquest 2023. Socialistes i comuns es neguen a començar la negociació dels comptes per al 2024 si ERC no compleix els compromisos del pressupost actual. Si no s'aproven els nous comptes, Aragonès faria un pas més cap a l'abisme.

Fa temps que els partits de l'oposició a Catalunya demanen que Aragonés convoqui eleccions anticipades. Si no tireu endavant els pressupostos, tindrà difícil esgotar la legislatura. Això sí, encara que perdi la presidència, Aragonès conservarà una assignació vitalícia del 80% com la resta dels expresidents.

➡️ Política

Més notícies: