Muntatge amb Pedro Sánchez amb cara de preocupació amb un gràfic amb tendència a la baixa i el congrés dels diputats de fons
POLÍTICA

Ni la SER salva Pedro Sánchez

L'últim baròmetre electoral és a la línia dels més recents: el bloc de la dreta sumaria. Cosa que Sánchez sap des de fa temps.


Com s'esperava, la llei d'amnistia li passa factura al PSOE, cosa que de ben segur tenien present a Moncloa. D'aquí que fos tan important per a Sánchez fer-la al principi de la legislatura. La darrera enquesta de 40db - de la qual s'ha hagut de fer ressò fins a la SER - dona majoria absoluta a la dreta.

El darrer baròmetre: guanya la dreta i es desmobilitza l'esquerra

Fins i tot la SER fa una notícia amb l'última enquesta de l'agència 40db que engruixa la factura electoral de l'amnistia. Si se celebren eleccions ara, Sánchez baixaria fins al 30,5% dels vots i, finalment, que la dreta governaria. I és que, per no agradar, la llei d'amnistia no agrada als votants del PSOE.

D'altra banda, Vox recuperaria la tercera posició, traient-se-la a Sumar. Tot i que la dada més preocupant per a l'esquerra és la desmobilització. La dreta mantindria una fidelitat al vot del 90%, el PSOE perdria gairebé un 25% i, en total, el 12% de l'electorat d'esquerra es quedaria a casa.

Aquestes dades impliquen una cosa fonamental: que el bloc de dreta sumaria i no hauria de negociar amb ningú. És a dir, que la lògica electoral de dos blocs es mantindria i, encara més, es reforçaria. Cosa que, a la seva manera, és cridanera perquè, sense obtenir bons resultats a Catalunya i Euskadi, el PP és molt difícil que governi.

Sánchez: pagar com més aviat millor el preu de l'amnistia

Hi ha una cosa molt improbable: que Sánchez no sabés que les enquestadores li anaven a passar-li la factura electoral de l'amnistia. Des que va revalidar la presidència, gairebé totes les enquestes donen la victòria al PP i Vox.

Per això, l'amnistia ha de ser la primera cosa: cal deixar temps a l'oblit i al que vingui durant els pròxims quatre anys. Perquè cal no oblidar que, en termes electorals, el bloc de la dreta té molt menys marge que el de l'esquerra, que ara suma al nacionalisme.

Alberto Núñez Feijóo amb els braços enganxat enlaire, en senyal de victòria, envoltat de banderes del PP i d'Espanya

És a dir, que sense uns bons resultats a Catalunya i Euskadi, el PP i el VOX haurien d'arrasar aclaparadorament a la resta d'Espanya. Una cosa improbable i que respon a una conjuntura tan concreta com aquests dies. És a dir, la llei d'amnistia acabada d'aprovar i la desmobilització de l'esquerra.

Per això, és essencial per al PSOE fer l'amnistia aviat i revelar el pla que tenen sobre les negociacions amb Junts. Igual que els indults, l'amnistia es taparà amb pujades de les pensions, un altre cas Rubiales o el que s'escaigui.

➡️ Política

Més notícies: