Primer pla de Carles Puigdemont visiblement preocupat
POLÍTICA

Puigdemont dispara contra indepes, constitucionalistes i monarquia en un sol tuit

L'expresident intenta justificar-se


Des que Junts per Catalunya va investir Pedro Sánchez, el relat ha estat la gran obsessió dels seus dirigents, especialment Carles Puigdemont. Conscient del cost polític, dedica enormes esforços a justificar-se. En l'últim intent, ha disparat contra aquells que l'acusen de covard i traïdor.

Un missatge destinat clarament al gruix de l'independentisme que li diu traïdor per haver donat el braç a tòrcer en les negociacions amb el PSOE i Sumar. "Qualsevol diria que en lloc de fer política estem en un duel per una qüestió d´honor", afirma. I lamenta que alguns “associïn pactar amb l'adversari un acte de debilitat, de covardia o de traïció”.

Però a més, no deixa passar l'oportunitat de carregar contra “la cultura espanyola” on només hi ha “l'orgull o la humiliació”. També dispara contra la monarquia, recordant les visites de l'“antic cap de l'Estat” a Suïssa. Tot en un sol tuit, que demostra que Carles Puigdemont se sent ara mateix acorralat.

Missatge contra els seus detractors

L'independentisme radical és partidari d'implementar el mandat del referèndum de l'1 d'octubre del 2017, és a dir, de la via unilateral. Fins fa poc, Junts estava fidel a aquest compromís. Però el pacte d'investidura amb el PSOE canvia les coses, i ara els de Puigdemont busquen un referèndum pactat amb l'Estat, és a dir, dins de la Constitució, que a la pràctica suposa abandonar la via unilateral.

Per a l'independentisme radical, Puigdemont ha esdevingut un traïdor a la causa. L'expresident, cansat de les acusacions, carrega contra els gentilhomes per als qui “el pacte no té el prestigi social que té la testosterona”. És a dir, contra “els qui prometen abocar la sang per salvar la pàtria”.

Muntatge manifestació independentista i Carles Puigdemont

L'expresident posa en valor la tradició pactista de Catalunya amb exemples com el de Pau Casals i el Sindicat Remença. Un pactisme, per cert, molt arrelat en l'esperit del pujolisme a què ara torna el nou Junts. Una posició que Puigdemont defensa, però que per a molts és tornar al peix al cove.

Creixen els nervis

Que Puigdemont es torni a recordar de la monarquia és una mostra que l'expresident se sent acorralat. Càrrega contra els constitucionalistes, als quals "no vaig veure mai preocupats per l'honor d'Espanya cada vegada que l'anterior cap de l'Estat anava a Suïssa". La qual cosa és, clarament, un dard contra Joan Carles I.

PSOE i Junts s'han reunit aquest cap de setmana a la primera de les trobades que els independentistes van posar com a condició per a l'acord. Socialistes i postconvergents han tractat temes de caràcter tècnic i han establert les bases per a futures converses. Junts entra així de ple al terreny de la negociació.

És per això que ni tan sols les justificacions serveixen Puigdemont per deslliurar-se de les crítiques. "Et preocupa molt com és Espanya, que vol anar-se'n d'un lloc no es preocupa tant per com és aquest lloc, tret que en realitat vegi opcions de quedar-se", li respon Pilar Carracelas. “Commovedora la defensa del pacte”, diu irònicament Toni Soler.

➡️ Política

Més notícies: