Plànol curt de la façana del Banc d'Espanya

POLÍTICA

L'endeutament de les administracions públiques és més gran que mai

El deute de l'Estat i de les Comunitats Autònomes va tocar sostre al febrer segons el Banc d'Espanya

Les administracions públiques baten el seu rècord i al febrer van superar els 1,6 bilions d'euros de deute. Fins ara, el rècord el tenia el gener amb 1,583 bilions. Les dades les va publicar ahir el Banc d'Espanya en el seu avenç mensual del deute de les administracions públiques.

Augmenta el deute, abaixa la ràtio

Durant l'any passat, el deute públic va experimentar un creixement del 5,4% derivat de la guerra d'Ucraïna i el seu efecte a l'escalada inflacionària de preus. En termes agregats, la ràtio entre deute i PIB ha millorat a causa del creixement del PIB durant el 2023. És a dir, que no baixa tant el deute com que, per dir-ho així, augmenten les capacitats del deutor

Per la seva banda, el Gobierno central insisteix que són al camí de reducció del deute. Per a aquest any, per exemple, i segons explica Hisenda, esperen reduir-la a la ràtio del 106,3%, que implica baixar-la 1,4 punts. I així successivament fins, en teoria, complir amb el compromís macroeconòmic general de la UE que el deute dels països membres no ha de superar el 60% del PIB. Cosa que per a l'FMI és inversemblant que passi a Espanya, que estancarà el seu deute al 104,2% el 2029, segons aquest organisme.

El secretari general del PSOE i president del Govern, Pedro Sánchez, intervé durant el tancament de la campanya electoral del PSdeG-PSOE, al Pavillón Fontiñas, el 16 de febrer del 2024, a Santiago de Compostel·la

L'augment absolut del deute és degut al creixement de l'endeutament per part de l'Estat i les Comunitats Autònomes. Els únics que compleixen una reducció del deute entre gener i febrer són els ajuntaments. Per la seva banda, les comunitats autònomes han augmentat el deute un 1,2% en només un mes i un 3,2% de manera interanual.

La Seguretat Social – que és la gran partida de despesa amb molta diferència – experimenta un creixement interanual d'un 9,4%. El motiu? Pels préstecs - “traspassos”, a l'argot - de la tresoreria de l'Estat a la Seguretat Social. Com hem dit alguna vegada, la comptabilitat de la Seguretat Social és un miratge provocat pels traspassos de l'Estat. És a dir, que totes aquestes dades de deute referides a la Seguretat Social són enterament comptables.

Així mateix, com diem, els Ajuntaments són els únics que aconsegueixen reduir el deute entre gener i febrer, que baixa mig punt percentual. Això sí, de manera interanual ha augmentat un 0,7%.

➡️ Política

Més notícies: