Primer pla de Pedro Sánchez amb cara de preocupació
POLÍTICA

Pedro Sánchez s'atrinxera al seu búnquer

El president s'aferra als seus homes de confiança per resistir quatre anys més

Pedro Sánchez va aconseguir salvar els mobles el 23-J, i potser en tindrà prou per ser president quatre anys més. Però la seva posició està molt més afeblida. Els resultats aboquen a un país ingovernable i el líder socialista ha perdut el suport dels barons territorials.

Sense suport intern i amb un ampli rebuig social, Sánchez ha començat a preparar-se per a una legislatura de resistència. A Ferraz apunten que el president en funcions evitarà experiments en els nomenaments. S'envoltarà dels seus homes de confiança i els col·locarà en càrrecs estratègics.

Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats el 21 de març de 2023

Óscar López, cap del seu gabinet, i Félix Bolaños, ministre de la Presidència, seran els escuders del “sanchisme” en aquesta nova etapa. Óscar López sona com a portaveu del PSOE, mentre que Félix Bolaños podria acabar a la presidència del Congrés.

Óscar López, l'artífex del 23-J

Óscar López i Félix Bolaños han representat durant anys les dues tendències dins del búnquer de la Moncloa. Bolaños va ser l'home que va convèncer Pedro Sánchez del gir a l'esquerra i els pactes amb Podem, ERC i Bildu. López, en canvi, va aconsellar trencar amb el Govern de coalició per reforçar Sánchez.

Aquella guerra la va guanyar Bolaños, però Òscar López mai no ha deixat de ser un dels tres magnífics al costat de Sánchez. Ell, Antonio Hernando i Pedro Sánchez van arribar a la direcció socialista de la mà de l'exministre José Blanco. El 2021, després del gran cisma del partit, Sánchez es va carregar a Iván Redondo i va posar a Óscar López com a cap del seu gabinet.

Óscar López ha ocupat diversos càrrecs orgànics i és el típic home de partit. El seu últim gran servei va ser dissenyar l'estratègia electoral que va portar als resultats sorprenents del 23-J. Ell va ser un dels que va proposar l'avançament electoral, i després va traçar les línies de la campanya.

Félix Bolaños, l'etern relleu

Si Óscar López ha estat sempre l'home a l'ombra, Félix Bolaños ha presentat un perfil més polític. De fet, fa temps que es perfila com el relleu de Pedro Sánchez. La vigília del 23-J, davant la possible debacle socialista, el seu nom va tornar a sonar per rellevar Sánchez en el proper congrés extraordinari.

Si finalment Pedro Sánchez opta per Óscar López com a portaveu, suposarà un important reequilibri de forces al seu nucli dur. Bolaños podria rebre a canvi el premi de la presidència del Congrés. Descartats Meritxell Batet i Miquel Iceta, el seu nom encapçala ara les travesses de l'anhelat càrrec.

El secretari general del PSOE i president del Govern, Pedro Sánchez, intervé durant la presentació del programa electoral del PSOE per a les eleccions generals a Madrid

L'altre gran damnificat seria Patxi López, fins ara portaveu del PSOE al Congrés. Pedro Sánchez estudia oferir-li un dels tres llocs socialistes a la Mesa. L'altre podria ser per a Calmen Calvo, la fidel escudera del president en funcions.

Completaria així la quàdrupla del búnquer (Óscar López, Félix Bolaños, Patxi López i Carmen Calvo) en què Pedro Sánchez vol atrinxerar-se per resistir quatre anys més.

➡️ Política

Més notícies: