Pedro Sánchez i Emiliano García Page abraçats durant un funeral
POLÍTICA

Rebolcada a Sánchez

La dreta arrasa, el PSOE queda acorralat i Podem desapareix

El PP arrasa a Madrid, podria governar a la Comunitat Valenciana, Aragó i Extremadura, i revalida la seva hegemonia a Galícia i Andalusia. El Partit Socialista pateix el pitjor cop en anys, i el seu soci de govern, Unidas Podemos, perd Barcelona. És evident que les eleccions d'aquesta nit marquen un canvi de cicle a Espanya.

La tendència és clara: la dreta guanya terreny als territoris i ja està forjant l'assalt definitiu al tron de Pedro Sánchez. Els resultats d'avui sacsegen els fonaments de la Moncloa. PP i Vox confirmen l'ascens, mentre que el PSOE perd força i els seus socis, Podem i ERC, el superen.

L'alcaldessa de Barcelona Ada Colau amb un micròfon a la mà en un míting de Podem

Aquesta nit, el termòmetre autonòmic i municipal ha mesurat la temperatura del caldo de cultiu contra el govern Sánchez. La majoria absoluta d'Ayuso a Madrid, la irrupció de Vox en molts municipis catalans i l'embat de Podem i ERC són una mostra que alguna cosa està canviant.

I ara què?

La caiguda d'Ada Colau a Barcelona és un no rotund a les polítiques d'esquerres en plena crisi social. A Catalunya, aquest descontentament es nota en el declivi de les opcions independentistes. Sobretot ERC, que està patint el desgast del govern a Catalunya i el pacte a Madrid.

A Espanya, el triomf d'Isabel Díaz Ayuso a Madrid obre el camí a l'avanç de la dreta més desacomplexada. De fet, la seva majoria absoluta és un primer avís seriós al lideratge de Feijóo. Aquestes eleccions, que en realitat eren unes primàries, són el principi de la fi del sanchisme.

El líder del PP Alberto Nuñez Feijoo en un acte del PP

Malgrat el clar triomf d'Ayuso, Feijóo se salva pels bons resultats en territoris clau com el Sevilla i el València. A més, Vox aconsegueix bons resultats però amb menys rendiment. Això permet al líder del PP dirigir-se a la Moncloa sense (encara) abandonar el centre d'una dreta tranquil·la i moderada.

Canvi a Espanya

Si es confirma la tendència, el PP podria consolidar molt aviat aquest gir cap a la dreta amb Vox. Representa un punt d'inflexió en la història política recent a Espanya. Es confirma la desaparició definitiva d'espais com Ciutadans i Podemos, i l'auge de la dreta amb noves propostes.

➡️ Política

Més notícies: