Imatge de l'escriptor Bret Easton Ellis a una roda de premsa
POLÍTICA

Bret Easton Ellis, contra la cultura woke

El novel·lista nord-americà lamenta que 'en nom del progressisme hi ha un malson per a la llibertat d'expressió'

El novel·lista nord-americà Bret Easton Ellis, autor d''American Psycho', torna a l'actualitat amb la publicació de la seva última novel·la 'Los destrozos'. L'escriptor ha concedit diverses entrevistes i no ha decebut. Ha retratat la societat actual sense pèls a la llengua.

El cronista de la generació X, la que va créixer a l'ombra de la cultura pop i no va recollir més que un grapat de somnis frustrats i l'absència d'identitat, torna per retratar els nous temps. Els de la cultura woke, que segons la seva opinió ha sacrificat la llibertat d'expressió en nom del progressisme.

Bret Easton Ellis diu en una entrevista a La Vanguardia: “En nom del progressisme, hi ha un malson per a la llibertat d'expressió. No es pot viure sota aquest govern autoritari del llenguatge, amb la cancel·lació d'acudits i espectacles destruïts perquè es consideren racistes sense haver estat escrits”.

Trump i l'esquerra

Ho afirma al parlar de Donald Trump, que el va posar “en problemes per intentar entendre per què la gent el vota”. “És com sembla ser”, continua, “això a la gent li agrada. És fort, no actua com un buròcrata. A l'esquerra li ha passat alguna cosa que fa que gent com la meva parella, que era un socialista salvatge, entenguin a Trump i sentin que l'esquerra és el problema”.

Sobre la llibertat d'expressió, assevera que “el cànon es pot desmuntar, és blanc i vell, Tolstoi, Flaubert, Dickens, que tenia un amant de 18 anys. Potser Huckleberry Finn no hauria de ser la novel·la nord-americana més gran de l'escola secundària perquè té la paraula negre. On som? ”.

'Els homes són homes i les dones són dones'

Per a l'escriptor, “no hi ha llibertat, s'ha bloquejat totalment. La identitat de cadascú s'ha convertit en el problema. El teu victimisme, el teu dolor, s'ha convertit en la teva insígnia d'honor”.

Considerat per molts un altre feixista malvat, homòfob, sexista i xenòfob, Bret Easton Ellis ha carregat contra la societat de la correcció política. “Els homes són homes i les dones són dones. A mi m'agrada un tio de veritat, un homenot”, diu en una entrevista a El Periódico.

El malson de la correcció política

Ellis diu que preferiria viure al 1981 com jovenet a l'armari que avui. “L'esquerra s'ha carregat la llibertat d'expressió amb què va créixer la generació X”, afirma contundent. “Abans, hi havia llibertat creativa total, no un exèrcit de gent que et diu què has d'escriure. Aquesta correcció política és un malson”.

“Els de la meva generació reunim tots els tòpics: ironia, visió desapassionada del món, riem de tot i res ens ofèn. Però teníem una llibertat d'expressió que avui no existeix. Avui no es pot narrar des del punt de vista d'una dona, no es poden fer certes bromes, no es pot fer befa amb algunes minories”, afirma.

Sobre l'extrema dreta

Ellis va ser acusat de pertànyer a l'extrema dreta als anys noranta. En la presentació del seu nou llibre a Madrid, l'escriptor ha respost a una pregunta sobre l'auge de l'extrema dreta: “Em preocupa que les noves generacions no s'atreveixin a escriure alguna cosa perquè algú se sent ofès. Crec en la llibertat d'expressió en les arts”.