
Les 5 eleccions que marcaran el 2024
Esquerra woke versus revolució conservadora
El 2023 que ara acaba ha estat un any de bolcada política a Espanya. Les eleccions del 28-M van marcar un canvi de tendència que aquest 2024 es confirmarà o es posarà en dubte en diverses eleccions. No només a nivell nacional, sinó també europeu i mundial, amb l'avanç d'opcions ultraconservadores.
El món es troba en plena batalla ideològica i cultural de la qual Espanya i Europa no són alienes. Temes com la immigració i la seguretat s'han convertit en la prioritat dels ciutadans, que s'han alliberat de les etiquetes i els tabús. Les cites electorals que venen poden confirmar aquest camí, o revertir-lo.
Des de les eleccions gallegues, basques i (potser) catalanes, fins a les europees i les dels Estats Units, estaran marcades per aquesta polarització. Els comicis serviran per mesurar les forces de PP i PSOE, però també per calibrar l'auge de l'extrema dreta i la fragmentació de l'esquerra. Aquestes són les eleccions més rellevants de l'any que ve.
Eleccions gallegues
El 18 de febrer tindran lloc les eleccions gallegues, on l'esquerra vol arrabassar a la dreta un dels seus feus històrics. És l'última esperança del PSOE per revertir la situació del 28-M, quan Espanya es va pintar de blau. Però no ho tindrà fàcil, perquè totes les enquestes donen la majoria absoluta al PP.
Aquests comicis seran també importants per dilucidar el camí de l'esquerra després de la ruptura de Podemos amb Sumar. Els de Yolanda Díaz i els morats han arribat a un preacord per formar una candidatura conjunta. Això obre una treva abans de la cita marcada en vermell, les eleccions europees.
Eleccions europees
Al juny tindran lloc les eleccions al parlament europeu, amb l'auge de l'extrema dreta com a principal al·licient. El grup Identitat i Democràcia (ID), que inclou la Lega italiana, el partit de Le Pen a França i l'Alternative für Deutschland a més, vol donar la sorpresa. També somien amb un gran bloc de la dreta que inclogui el Partit Popular Europeu, on hi ha el PP, i el Partit dels Conservadors i Reformistes, on hi ha Vox.
La dreta vol validar l'onada conservadora que recorre Europa, amb la instal·lació de governs dretans a Itàlia, Suècia, Noruega, Finlàndia, Dinamarca i Holanda. A més, les europees no només serviran per mesurar les forces de PP i PSOE. Sinó també per calibrar la força de Podemos després de la seva ruptura amb Sumar.
Eleccions basques
Excepte sorpresa d'última hora, les eleccions al parlament basc tindran lloc just abans de les eleccions europees, previstes per al 9 de juny. Els comicis a Euskadi venen marcats pel possible sorpasso d'EH Bildu i el PNB. La qual cosa tindrà també impacte en la correlació de forces del Govern de Pedro Sánchez.
Per exemple, el PNB demanarà el traspàs de la seguretat social abans de la celebració de les eleccions. Podemos i Sumar exploren una candidatura conjunta i el PSE aspira a millorar resultats per recuperar una mica de poder territorial. La dreta continua dividida entre si tantejar el PNB, com vol el PP, o marcar una línia vermella amb els nacionalistes, com diu Vox.
Eleccions als Estats Units
A nivell mundial, tots els ulls estan posats en les eleccions nord-americanes i el possible retorn de Donald Trump. La seva candidatura continua pendent de la justícia, encara que totes les enquestes mostren una bolcada política al país. Biden, acorralat pels escàndols i la recessió, va perdent cada vegada més suports.

Un possible triomf de Trump apuntalarà la revolució conservadora mundial que ha tingut a l'Argentina el seu últim triomf. Si la nova dreta triomfa a Europa i als Estats Units, l'esquerra podria quedar molt tocada. Això convida a pensar en un canvi de paradigma, del globalisme woke al neoconservadorisme.
Eleccions catalanes?
L'any podria acabar amb eleccions anticipades a Catalunya, on les autonòmiques estan previstes per al febrer de 2025. Però el Govern d'ERC en minoria està molt acorralat i Pere Aragonès podria avançar els comicis. Totes les enquestes donen com a guanyador el PSC de Salvador Illa.
Però caldrà veure com afecta l'amnistia a les perspectives electorals dels socialistes, i si PP, Vox i Ciutadans poden aprofitar-ho. Una altra incògnita és saber si els partits independentistes són capaços de sumar. La indignació indepe pels pactes d'ERC i Junts amb el PSOE, i la irrupció de noves forces electorals, sacsegen l'espai sobiranista.
Més notícies: