Muntatge de Javier Milei i la bandera argentina
POLÍTICA

Milei va amb tot: els canvis històrics que vol imposar a Argentina

Argentina s'enfronta a una profunda reforma econòmica i política amb la seva viabilitat encara a l'aire

El president Milei continua amb el projecte de demolició controlada de l'estat argentí heretat. Després del polèmic “megadecret”, Milei busca ara aprovar una històrica reforma política. Per fer-ho, necessita una cosa molt difícil: que el Congrés ho aprovi.

Milei: tot o res i ràpid

Javier Milei va arribar amb una promesa de caràcter general: procedir a una voladura de l'Estat tan controlada com sigui possible. El seu projecte va ser (i és) de tot o res: això explica la quantitat ingent de derogacions que ha fet en menys d'un mes. Amb el famós DNU, per exemple, Milei va desregular l'economia derogant 366 lleis el mateix dia.

Però atès el nivell d'estancament d'Argentina, això no és suficient per a Milei. Conscient d'això, va avisar que hi hauria un empitjorament significatiu i transitori de la situació. I d'acord amb la seva resposta a les manifestacions, sembla que no li tremolarà la mà per fer front a les protestes.

Plànol mitjà de Javier Milei alçant els punys enlaire mentre celebra els resultats electorals

Però és ara, en la seva tercera setmana a la presidència, quan arriba la reforma veritablement profunda: una reforma política. Milei i el seu equip tenen clar que les reformes econòmiques només tenen sentit si no són obstaculitzades per l'estructura política de l'Estat. Però això planteja un problema: que les reformes polítiques només es poden fer des de l'estructura política actual.

Les dificultats per fer-ho realitat

Per fer tot el que vol fer, Milei necessita molt de poder i per tant legitimitat. La seva maniobra passa perquè es declari l'estat d'emergència pública, cosa que li donaria plens poders durant tot el seu mandat. L'objectiu és evident: que el poder legislatiu passi del Congrés al Govern i, així, Milei concentri el legislatiu i l'executiu.

La paradoxa és que això ho ha d'aprovar l'actual Congrés i sembla molt difícil que ho faci. El seu partit només té un 15% del Congrés i necessita entendre's amb la coalició de centredreta. Si ho aconseguís, Milei farà una reforma política de dalt a baix.

Per començar, canviaria el sistema electoral per eliminar el sistema proporcional actual. Establiria llavors 254 circumscripcions uninominals i eliminaria el sistema de primàries, que és obligatori. Això donaria pas a un sistema electiu inèdit per a Argentina.

D'altra banda, pretén endurir i castigar les manifestacions violentes. Augmentarà les penes de presó per als qui usin armes en manifestacions i per als qui les coordinin. Les penes seran encara més grans en cas d'extorsió a una persona perquè acudeixi a manifestacions.

Tot i oferir la reforma per les vies legals, alguns parlen de deriva autoritària. Per ara, sembla regnar una morbosa expectació davant de "l'audàcia d'un home de vocació transformadora aclaparadora”, en paraules de La Nació. El 2024 servirà per saber si Milei aconsegueix fer-se un lloc a la història.

➡️ Política

Més notícies: