Montatge amb fotos de mig cos de Mireia Vehí de la CUP, Oriol Junqueras d'ERC i Carles Puigdemont de Junts
POLÍTICA

Les eleccions generals que acaben amb el procés

ERC, Junts i la CUP agiten la bandera d'un conflicte que ja no interessa ningú

Milions d'espanyols estan citats avui a votar en unes eleccions generals cridades a marcar un canvi de cicle polític. Les enquestes assenyalen una alternança al Govern amb una coalició de dretes. Però també un daltabaix del processisme, condemnat des d'avui a la irrellevància política.

Més enllà dels resultats electorals, aquesta campanya ha demostrat que el Procés està mort i enterrat. Catalunya va ocupar dos minuts del debat a tres a TVE. Ni el PSOE ni Sumar, fins ara socis d'ERC, tenen Catalunya com a prioritat als seus programes.

El Procés ja no interessa a ningú

El PSOE va donar el Procés per liquiditat a finals del 2022, després d'aprovar els indults i eliminar el delicte de sedició. Tot i la insistència d'ERC per reprendre la taula de diàleg, Sánchez fa un any que dóna llargues a Aragonès. En aquesta campanya, només ha parlat de Catalunya per treure pit per haver pacificat el conflicte.

muntatge amb les fotografies de jordi Turull i Gabriel Rufián amb Pedro Sánchez de fons

Si al PSOE li interessa poc el Procés, a Sumar encara menys. La seva líder Yolanda Díaz porta tota la campanya fugint d'estudi sobre aquesta qüestió. Primer va negar que portés el referèndum al seu programa, i després de la insistència d'En Comú Podem es va venir a una consulta supeditada als acords de la taula de diàleg.

Al debat electoral, temes com la immigració i les lleis de gènere van despertar molt més interès que la situació a Catalunya. Rufián va intentar a la desesperada interpel·lar els candidats de PSOE i Sumar abans del debat. A la seva pregunta sobre “quin projecte tenen per a Catalunya”, Sánchez i Díaz van fer cas omís.

Esquerra es prepara pel pitjor

Tot apunta que ERC s'enfronta a la seva nit més nefasta en anys. La desfeta que assenyalen totes les enquestes el condemnarien a un paper marginal a Madrid i faria saltar pels aires tota la seva línia estratègica. És probable que Junqueras acabi dimitint, i no es descarta que Aragonès convoqui eleccions anticipades a Catalunya.

Primer pla d'Oriol Junqueras i Gabriel Rufián

En tot cas, els comicis d'avui van camí de certificar la fi del somni d'Esquerra. La seva lluna de mel amb PSOE i Podem va néixer del convenciment de Pablo Iglesias i Oriol Junqueras que la reforma de l'Estat espanyol s'havia de fer amb el concurs dels territoris perifèrics. Avui les urnes poden enterrar definitivament aquells anhels d'un projecte reformista a llarg termini a Espanya.

Junts i la CUP, a la seva 

Tampoc les coses pinten gaire bé per a Junts i la CUP, l'estratègia de bloqueig i confrontació dels quals quedaria sense cap utilitat. El debat polític s'ha desplaçat als blocs esquerre-dreta. Així que el paper dels seus diputats es reduirà a alguna gesticulació i soflames buides, pura propaganda.

Primer plano de Carles Puigdemont con cara de circunstancias

Junts ha perdut la batalla a les institucions europees, i fins i tot dins de la formació comencen a sortir veus crítiques amb l'estratègia de l'exili. Puigdemont, més sol i aïllat que mai, podria ser detingut aviat i extradit a Espanya. És la certificació del final d'una aventura, el Procés, convertida en paranoia.

En funció dels resultats d'avui, és probable que demà comenci un cicle nou per als partits processistes. Hauran de modificar les seves estratègies amb la mirada posada a formar una majoria independentista al Parlament. Aquesta sembla avui, diumenge 23 de juliol, l'única sortida esperançadora per a un espai en descomposició.

➡️ Política

Més notícies: