Muntatge amb fotos de personatges
POLÍTICA

Duran i Lleida reapareix amb dures paraules contra els partits processistes

Els culpa de la destrucció de Catalunya en els darrers anys i demana estabilitat per reprendre el camí del progrés

Josep Antoni Duran i Lleida va ser la cara visible del nacionalisme conservador català i una de les personalitats polítiques més destacades durant l'època del pujolisme. Va deixar la política activa el 2016 per dedicar-se al món de l'empresa i l'activitat acadèmica. Tot i així, mai no ha deixat d'estar connectat amb el món de la política, col·laborant per exemple amb l'OCDE o escrivint una columna mensual al diari La Vanguardia.

Al seu darrer article, amb motiu de les eleccions europees de diumenge, ha carregat durament contra els partits processistes. Els culpa de la “crisi” i la “depressió política” que s'ha gestat durant “més d'una dècada”, sembrant “la llavor de la frustració”.

En un retrat demolidor del processisme, ha dit que “no només som independents, amb prestigi internacional i un Estat ric com se'ns pregonava”, sinó “més dependents, sense reconeixement de la UE i en molts aspectes més empobrits”.

L'expresident d'Unió Democràtica de Catalunya demana “estabilitat” per “passar pàgina” al Procés i “prendre el camí del progrés econòmic i social”. Però adverteix que això no passarà fins que es trenquin els “blocs divisoris” dels darrers anys i s'avanci cap a la “transversalitat”.

Una transversalitat que s'ha de construir, a parer seu, a partir de la conformació d'una majoria política sorgida dels resultats electorals del 12 de maig. Per això suplica als partits processista que “no provoquin una repetició electoral” que “no beneficiaria ningú i perjudicaria tothom”.

Estabilitat i credibilitat institucional

Per al polític català “la fragmentació i la incapacitat d'administrar-la” són la font de la “inestabilitat” que “debilita les institucions i la credibilitat”. Això és un dard directe a ERC i Junts, a Junqueras i Puigdemont, a qui culpa de la divisió provocada aquests últims anys en la política catalana. Cosa que ha "destruït molt" i ha "consumit moltes energies" que ha interromput el progrés social a Catalunya.

Duran i Lleida no parla en va de la feblesa institucional i de la seva credibilitat. En els darrers anys hem assistit a una pèrdua alarmant de credibilitat institucional que ha augmentat la desafecció política entre la ciutadania. Institucions mil·lenàries i de primer ordre com el Parlament de Catalunya han estat degradats i convertits en simples eines d'uns partits al servei dels seus interessos polítics.

A més, Duran i Lleida demana anar a votar a les eleccions europees de diumenge per impedir l'ascens dels populismes i les opcions ultradretanes. En aquest sentit, aposta clarament per la reedició de la coalició entre democristians i socialdemòcrates, “sense la qual no s'entendria el model de pau i benestar social de la UE”.

➡️ Política

Més notícies: