Muntatge d'una persona votant i el Parlament Europeu
POLÍTICA

Així serà el recompte de vots d'avui: molt diferent del que estem acostumats

La normativa europea no permet publicar els resultats provisionals fins que tanquin els últims col·legis electorals

Les eleccions europees del 9 de juny es caracteritzaran per una notable peculiaritat en la difusió dels resultats. Tots els ciutadans de la Unió Europea coneixeran els resultats finals de manera simultània a l'estil nòrdic. Fins al tancament dels col·legis electorals a l'últim país membre, Itàlia, a les 23:00 (hora espanyola, GMT+2), no es podran difondre resultats oficials, encara que sí que es podran publicar sondejos.

Aquesta pràctica busca garantir l'equitat i evitar que els resultats preliminars a alguns països influeixin en la votació en altres països. A Espanya, l'escrutini oficial començarà a les 11.00 del dia de les eleccions. S'espera que quan tanquin les escoles a Itàlia, l'escrutini provisional ja ronda el 80%, segons estimacions de la Junta Electoral Central.

És important destacar que, encara que els resultats nacionals definitius es coneixeran ràpidament, aquests seran considerats provisionals. Fins que el nou Parlament Europeu els anunciï a la sessió constitutiva del 16 de juliol no seran oficials. Aquesta mesura assegura una confirmació oficial i unificada dels resultats a nivell europeu.

Pla general del Parlament Europeu amb la bandera europea presidint la sala

L'expectació sobre aquests comicis és alta, ja que les eleccions europees determinen la composició del Parlament Europeu. Aquest òrgan legislatiu és clau en la presa de decisions que afecten els gairebé 450 milions de ciutadans de la Unió Europea. Les polítiques dinàmiques dels països membres, les aliances entre partits i les polítiques comunitàries futures depenen en gran manera d'aquests resultats.

Durant la jornada electoral s'espera que els sondejos a peu d'urna ofereixin una visió preliminar de les tendències de vot. Aquests sondejos proporcionaran una idea inicial sobre el possible repartiment d'escons, tot i que caldrà esperar fins al tancament de les urnes a Itàlia per conèixer les dades oficials.

Els ciutadans podran seguir el desenvolupament de la jornada electoral i els primers sondejos a través de l'E-Notícies.

L'espera fins a les 23.00 per conèixer els resultats finals afegeix un component de suspens, similar a les pràctiques electorals dels països nòrdics. Aquests països tradicionalment mantenen una alta transparència i equitat en els processos electorals. Així, la Unió Europea busca unificar i democratitzar encara més el seu procés electoral, garantint que cada vot compti de la mateixa manera fins a l'últim moment.

➡️ Política

Més notícies: