Carles Puigdemont en primer pla saludant amb cara somrient
POLÍTICA

Les dues exigències de Puigdemont a Feijóo per començar a negociar la seva investidura

L'expresident de la Generalitat treu pit davant la desesperació del líder popular

Després de les eleccions del 23 de juliol, Carles Puigdemont és una altra persona. Tot i els números objectivament dolents que van aconseguir a les urnes, la llei electoral i els resultats de les votacions van obrir un escenari favorable per a Junts. Els seus 7 diputats poden ser la clau per fer president Pedro Sánchez o per intentar forçar una repetició electoral. La posició de força dels juntaires ha permès que Puigdemont i companyia s'ho creguin més del compte.

Si algú ha afavorit que Junts tingui aquesta sensació és Alberto Núñez Feijóo. Que el PP accepti els de processistes com un interlocutor vàlid només fa que alimentar el seu ego. Després de 4 anys sent totalment irrellevants al Congrés, ara Junts vol començar a cobrar-se les factures pendents. El PSOE els necessita per seguir a Moncloa i el Partit Popular els allarga la mà: l'escenari no podia ser millor per a la formació dirigida des de Waterloo.

Amb qui té més força per imposar les seves exigències és davant un PP desesperat per aconseguir els 4 vots que falten per tenir majoria absoluta. Els populars ara són presos de les paraules que han repetit una vegada i una altra en els últims anys. I Junts, encara que també haurien de justificar davant de la seva gent un hipotètic pacte amb el PP, volen aprofitar la feblesa de Feijóo per demanar la lluna. I així, de passada, quedar bé davant dels votants.

Les dues exigències de Junts al PP

Per començar a negociar, Junts per Catalunya hauria demanat que el Partit Popular permetés als juntaires tenir grup parlamentari propi al Senat. Després d'aconseguir-ho al Congrés gràcies a les 'trampes' fetes conjuntament amb el PSOE, ara els de Puigdemont volen repetir la jugada a la Cambra Alta. Segons okdiario, els processistes no tenen previst ni seure a parlar amb el PP si els de Feijóo -amb majoria al Senat- no els concedeix aquesta exigència. Un altre cop, Junts busca beneficis partidistes gràcies a la posició de força que els va atorgar els resultats del 23J.

El líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo durant un acte de campanya del PP, el 18 de juliol de 2023, a Palma de Mallorca

En aquest sentit, el PP sembla disposat a explorar la via per permetre –o no– un suposat grup parlamentari propi de Junts. Els populars han sol·licitat un informe jurídic per saber fins a quin punt es pot tolerar la jugada que el PSOE ha pactat amb els de Puigdemont. S'ha de tenir en compte, a més, que els socialistes no només han 'cedit' diputats per formar el grup parlamentari propi de Junts a Congrés, també n'hauran de cedir 6 o 7 per al Senat. I això, sense comptar els 5 que també tenen previst cedir al PNB perquè els nacionalistes bascos també tinguin grup a la Cambra Alta.

Una altra de les exigències de Carles Puigdemont a Alberto Núñez Feijóo és la de declarar legal el referèndum de l'1 d'octubre del 2017. Així ho recull El Confidencial, que no especifica quines conseqüències jurídiques tindria aquesta concessió. L'expresident de la Generalitat no vol desaprofitar la necessitat del PP i aquestes dues exigències ho deixen ben clar. Aquest dimarts veurem fins on està disposat a arribar Feijóo per explorar les poques opcions que té de ser president del govern.

El que és clar és que aquesta jugada de validar Puigdemont, de moment, li està costant alguns recels dins del partit. Alejandro Fernández, líder del PP al Parlament, ja ha fet diverses declaracions públiques contràries al diàleg amb Junts. "Junts sí que és el meu rival", va escriure al seu compte de X poc després que Feijóo afirmés que els juntaires no eren rivals polítics.

Fotografia d'Alejandro Fernández en un faristol durant un míting del PP a Barcelona
➡️ Política

Més notícies: