Trapero, l'ídol caigut de l'independentisme
Les masses processistes es regiren ara contra l'home que van aclamar al seu dia
Junqueras, Rovira, Puigdemont… i ara Josep Lluís Trapero. Un a un estan caient tots els mites que durant anys el processisme s'havia esforçat a construir per sostenir un relat que també s'està esfondrant com un castell de cartes. Ho hem vist aquesta setmana amb les declaracions d'exalts càrrecs d'ERC, segons els quals mai no hi va haver una voluntat real de proclamar la independència.
El més gran dels Mossos durant el Procés, Josep-Lluís Trapero, va ser efectivament un dels grans símbols de l'aparell processista. Formava part del selecte club de Cadaqués que envoltava el president Puigdemont. I va ser aclamat per aquella frase viral (bé, doncs molt bé, doncs adéu) quan un periodista li va recriminar que parlés en català.
Però com ha passat amb els líders polítics processistes, la seva estrella també s'ha acabat apagant amb el pas dels anys. Els independentistes comencen a veure que no és el més gran de la policia que havien somiat en una República Catalana imaginària. Com els seus companys de viatge aquells anys, no va actuar més que mogut per uns interessos allunyats de tota èpica.
Enfadats amb el més gran
Aquesta setmana ha estat notícia per haver justificat l'ús de gas pebre a la manifestació de tornada de Carles Puigdemont, a l'agost. En una carta a l'ANC, ha defensat l'actuació policial per les “accions violentes” que van comprometre la línia policial. El director dels Mossos diu que van haver de respondre amb “el mitjà menys lesiu” per contenir les persones que volien entrar al parc de la Ciutadella.
Això ha suscitat l'enuig majúscul dels independentistes, que acusen Trapero d'haver mentit i d'actuar com a venjança després d'haver perdut el rastre de Puigdemont. Hi ha qui apunta que les seves afirmacions són la constatació de “qui l'ha vist i el veu”.
Hi ha molts missatges d'independentistes decebuts amb el més gran, però d'altres que afirmen que sempre ha estat això. "Això és perquè no el coneixíeu abans", diu un missatge a les xarxes socials, i un altre que "tota la policia és igual". A més, alguns recorden que era aquest mateix Trapero qui va reconèixer que el 2017 tenien un pla per aturar el govern català encapçalat per Puigdemont.
Auge i ocàs de Trapero
Va ser el 2017 quan un vell membre del cos de Mossos anomenat Josep-Lluís Trapero va ser designat per Puigdemont com a màxim responsable de la policia catalana. Un nomenament clau en el procés d'independència que suposadament estava duent a terme el Govern i on la policia jugava un paper determinant. Poques setmanes va haver d'afrontar els atemptats de la Rambla i Cambrils, el referèndum de l'1 d'octubre, la declaració unilateral d'independència i l'aplicació del 155.
Trapero va acabar imputat per un delicte de sedició al haver-hi indicis de la seva connivència amb els separatistes a l'assalt a la Conselleria d'Economia. Pesava sobre els Mossos la sospita que s'havien inhibit permetent així moltes de les il·legalitats que es van cometre al procés. Tot i que Trapero va negar qualsevol relació amb Puigdemont i va dir que mai es va alinear amb la idea de la independència.
Trapero va ser finalment absolt i va acabar sent destituït pel conseller d'Interior d'ERC, Joan Ignasi Elena. La seva restitució ha vingut de la mà de Salvador Illa, l'estocada final a la imatge de Trapero com a ídol de l'independentisme. Una demostració més que el procés va construir ídols de fang que han acabat per fondre's.
Més notícies: