Un agent de la Guàrdia Urbana d?esquena observa una ambulància amb llums encesos en un carrer il·luminat per decoracions nocturnes.
POLÍTICA

Dos apunyalaments en mitja hora tornen a encendre les alarmes a Catalunya

El govern català continua endavant amb els seus plans contra les armes blanques i la multireincidència

El canvi de paradigma la Conselleria d'Interior ha rebaixat la intensitat del debat sobre l'auge de la inseguretat a Catalunya. El nou govern del PSC ha reconegut el problema i ha impulsat un pla contra les armes blanques i un altre contra la multireincidència. Un doble apunyalament aquest cap de setmana a Tarragona ha tornat a encendre les alarmes i evidencia que el problema continua sent-hi.

El primer apunyalament va tenir lloc dissabte a les nou i mitja de la nit, en una batalla multitudinària al centre de Tarragona. Cinc minuts després i molt a prop del primer succés, es va produir un segon apunyalament. Ambdós successos es van saldar amb dos ferits.

Primer pla de l'esquena d'un Mosso d'Esquadra amb uniforme

La Guàrdia Urbana, en col·laboració amb els Mossos d'Esquadra, va detenir dos joves de 23 i 25 anys com a suposats autors. Els detinguts tenien antecedents i, segons fonts policials, estaven identificats per les autoritats. Un patró que es repeteix en la majoria d'aquests casos i que torna a posar al centre del debat el problema de la inseguretat a Catalunya.

Els atacs van provocar una onada de pànic al centre de Tarragona, només hores després de l'atemptat mortal a Alemanya. Són dates molt sensibles en què creix la por de la ciutadania a atemptats islamistes en llocs concorreguts.

Els apunyalaments, un problema candent

El doble apunyalament a Tarragona fa reviure els pitjors malsons de la inseguretat a Catalunya. Hores després, el famós compte de X 'Apunyalòmetre' va actualitzar els últims atacs amb ganivet. Dos policies ferits al Raval i a Creixel, un altre apunyalament a Parets del Vallès i sis ganivetades a Barcelona.

Una vegada més, els atacs han suscitat tot tipus de crítiques a la situació de la seguretat a Catalunya. Començant pel tractament als mitjans de comunicació, i pel fet que no hagi transcendit la nacionalitat dels detinguts.

Molts dels comentaris a les xarxes socials coincideixen que la inseguretat no són simples percepcions. "No es diu el que tothom pot deduir, no fos cas que donem ales a l'extrema dreta", comenten. També posen en evidència "la decadència de la Catalunya post-procés", així com la "degradació als barris".

El pla del Govern tira endavant

Tot just aterrat a la Generalitat, el nou govern del PSC va canviar l'enfocament de la gestió a Interior. Va passar de negar el problema de la inseguretat com l'anterior govern d'ERC a reconèixer el problema. La nova consellera, Núria Parlon, va impulsar un pla de prevenció amb especial atenció a la lluita contra les armes blanques.

Recentment, Govern central i Generalitat van anunciar un pla de xoc contra la multireincidència a Barcelona. Les autoritats van reconèixer per primera vegada en públic el greu problema de l'auge de la delinqüència a Catalunya. Es preveu la creació de més jutjats per accelerar els judicis ràpids i acabar amb la impunitat dels delinqüents.

Mentrestant, continuen oberts altres debats de fons com l'enduriment del codi penal o una aplicació més contundent de la llei d'estrangeria. Segons dades policials la major part d'aquests delictes són comesos per estrangers. Importants sectors de la societat catalana demanen la deportació de delinqüents estrangers tal com ja contempla la llei d'estrangeria.

➡️ Política

Més notícies: