Alvise Péres en un discurs
POLÍTICA

Divideix i venceràs: l'estratègia del PSOE amb Alvise Pérez

La candidatura de 'Se Acabó la Fiesta' permet enterbolir el panorama a la dreta i dessagnar Vox

A Pedro Sánchez ja li va bé promocionar outsiders polítics. Més encara si aquests es presten. A més, les eleccions europees són especialment interessants per a aquesta mena de maniobres. En ser circumscripció única i no existir un llindar mínim, aquests comicis impulsen els coneguts com a 'OPNI': objectes polítics no identificats. Si a això s'hi afegeix la política de caricatures mútues i la lluita contra “l'extrema dreta”, el resultat és el que tenim a la vista: el PSOE donant ales a Alvise Pérez.

El CIS veu la possibilitat que Alvise guanyi Yolanda Díaz

Si en matèria higiènica el cotó no enganya, en matèria d'electoralisme interessat el CIS tampoc no ho fa. En el seu darrer sondeig, Tezanos triplicava el resultat que, de mitjana, donen la resta d'enquestes a Alvise Pérez. Ni més ni menys que tres diputats i amb la possibilitat de superar Sumar en percentatge de vot. Parlaríem d'un activista sense cap infraestructura superant un partit amb ministeris, una vicepresidència i aliats mediàtics.

Alhora, el sondeig del CIS dona un resultat molt bo a Vox, col·locant-lo a la part més alta de la forquilla amb 7 diputats. Una cosa com a mínim cridanera perquè, si alguna cosa sembla clara, és que Alvise fa especial mal a Vox. De fet, segons les dades en brut d'altres sondejos del CIS, Alvise faria un esvoranc a Vox de la mida de 200.000 vots. L'única possibilitat, doncs, és que Alvise convoqui molts abstencionistes. No és inversemblant perquè es nodreix fonamentalment dels canals digitals:

El context del Parlament Europeu ho posa molt fàcil a aquests perfils mediàtics. Sense un contingut polític concret - i sense la necessitat de tenir-lo pel nul marge de maniobra que es té a Europa -, treure'n un, dos o tres escons seria un altaveu perfecte per donar recorregut a Alvise Pérez. Un recorregut cridaner i mediàtic, però no operatiu.

Un perfil ideal

D'entrada, es divideix Vox amb la possibilitat de treure-li fins al 20% de l'electorat. Aquesta és la primera utilitat de Se Acabó la Fiesta per al PSOE. Encara que encara més útil per als socialistes és enterbolir l'ambient dins de la dreta, que ja venia enterbolit de casa. Començant per un Núñez Feijóo que no està fet per a la duresa verbal i mediàtica de Vox o del mateix Alvise Pérez.

D'altra banda, passa que Alvise Pérez dona el perfil idoni perquè Pedro Sánchez pugui reforçar el discurs de demonització de la dreta. I és que Alvise compleix totes les característiques perquè el PSOE pugui insistir en el seu discurs de lluita contra la “desinformació”. De fet, Sánchez ja s'ha querellat contra Alvise per delicte de difamació.

Se Acabó la Fiesta serveix en definitiva per estirar més el xiclet de la polarització política. Cosa que sens dubte beneficia Pedro Sánchez, que ha trobat més efectiu buscar aliances que guanyar eleccions.

➡️ Política

Més notícies: