Diversos agents dels Mossos d'Esquadra, d'esquena, a l'operació antiterrorista que ha tingut lloc a Catalunya avui, 16 de gener de 2024
POLÍTICA

Gran dispositiu policial a Catalunya contra el gihadisme

El dispositiu s'ha desplegat a Rubí (Vallès Occidental), Sant Pere de Ribes (Garraf) i Martorell (Baix Llobregat)


Matinada de tensió a tres localitats de Barcelona. Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil han posat en marxa un dispositiu conjunt contra el terrorisme gihadista a tres localitats barcelonines.

El dispositiu està actuant a Rubí (Vallès Occidental), Sant Pere de Ribes (Garraf) i Martorell (Baix Llobregat). Ha començat a primera hora del matí aquest mateix dimarts, 16 de gener. A més, també s'ha desplegat un dispositiu a Mèrida (Extremadura).

De moment, es desconeix el nombre total de detencions i quantes persones han identificat. Segons han apuntat des de TVE, hi ha un detingut a Martorell, un home al que se li hauria confiscat una plantació de marihuana.

Diverses unitats dels Mossos d'Esquadra treballen al dispositiu

A l'operació col·laboren la Guàrdia Civil i diversos cossos dels Mossos d'Esquadra. Per part de la policia catalana, hi treballen els TEDAX, el GEI, l'Àrea Regional de Recursos Operatius, la Canina, la Comissaria General d'informació i la Policia Científica.

La investigació està sota secret i, de moment, no han transcendit dades de l'actuació. Tot i això, es coneix que és el Jutjat Central d'Instrucció número 6 de l'Audiència Nacional el que instrueix els fets.

Catalunya, al nivell 4 d'Alerta Antiterrorista

Els Mossos d'Esquadra disposen d'un Pla operatiu específic (POE) on s'estableixen diverses mesures de seguretat per evitar un atemptat terrorista. Aquest pla està dividit en 5 nivells d'alerta antiterrorista (NAA), associats a un determinat grau de risc segons l'amenaça del moment.

Actualment, Catalunya es troba en un nivell 4. Una situació en què la comunitat autònoma posa en marxa un augment dels controls d'accés a grans esdeveniments i unitats de policia fent servei amb arma llarga.

Recentment, durant el Nadal, el Gabinet de Coordinació Antiterrorista va reforçar la vigilància a Catalunya a llocs on es produeixen grans concentracions de persones. També va reforçar l'autoprotecció dels agents.

D'altra banda, els Mossos d'Esquadra també han establert mesures de vigilància a consolats que estan vinculats al conflicte bèl·lic del Pròxim Orient. I també a llocs de culte de la comunitat jueva. Segons assenyala El Periódico, el 17% de tota l'activitat policial dels Mossos d'Esquadra està destinada a la prevenció a l'àmbit terrorista.

➡️ Política

Més notícies: