Pla mitjà d'un presumpte terrorista gihadista amb el rostre cobert per una caputxa sent detingut per la Guàrdia Civil i amb les dones posades
POLÍTICA

Catalunya, bressol del gihadisme a Espanya

La majoria de detinguts per aquest tipus de terrorisme són d'origen marroquí i molts es troben a Catalunya

L'amenaça gihadista continua a Espanya, on encara està activada l'alerta 4 sobre 5 per terrorisme. Fa uns quants dies se celebrava el 6è aniversari dels atemptats de Barcelona i Cambrils. El maleït 17 d'agost del 2017, una cèl·lula islamista va matar 16 persones (dos d'ells nens) i en va ferir més de 150. Un atac terrorista que, si no s'ha tornat a repetir, ha estat gràcies a les diferents operacions policials que s'han saldat amb gairebé 500 detinguts.

Amb les dades a la mà, publicades pel Memorial de les Víctimes del Terrorisme, entre el 2015 i el 2022 hi ha hagut 429 persones detingudes per gihadisme. Aquí, per exemple, no s'hi inclouen les d'aquest 2023, com les dues persones detingudes a Zamora i València aquest agost o els dos presumptes gihadistes detinguts a Salt fa uns dies (i posats ja en llibertat). Si ens fixem en les 429 detencions dels darrers 7 anys complets, podem arribar fàcilment a una conclusió: que Catalunya és el bressol del gihadisme a Espanya.

Imatge dels representants de l'Ajuntament de Barcelona, amb la seva alcaldessa Ada Colau al capdavant, fent una ofrena floral a l'homenatge a les víctimes de l'atemptat islamista a les Rambles de Barcelona

I és que 124 d'aquestes detencions s'han produït a Catalunya. Aquesta xifra representa el 28,9% del total. Els arrestos duts a terme en territori català lideren clarament la llista, davant de Madrid (73 detencions, un 17,01%) i la Comunitat Valenciana (37 arrestos, un 8,62%). Dit d'una altra manera, un de cada tres detinguts a Espanya per gihadisme es troba a Catalunya.

Només si ens fixem el 2022, les dades són aclaparadores. Segons l'Observatori Internacional d'Estudis sobre Terrorisme, al llarg de l'any passat es van fer 27 operacions policials contra el terrorisme gihadista. I 12 van tenir lloc precisament a Catalunya. Estem parlant de gairebé la meitat dels casos.

Aquest 2022 es van detenir 46 persones per estar presumptament vinculades a l'islamisme radical. 18 tenien nacionalitat marroquina i 15 tenien DNI espanyol, encara que alguns eren d'origen marroquí o algerià. De fet, un dels factors que expliquen aquesta realitat és la gran quantitat de marroquins que viuen a Catalunya. Una de cada quatre persones amb origen al Marroc es troba a terres catalanes. I la major part dels detinguts per islamisme radical tenen aquesta nacionalitat.

➡️ Política

Més notícies: