Primer pla de Santiago Abascal, líder de VOX, amb rostre seriós
POLÍTICA

Els díscols de Vox assenyalen el culpable de la crisi del partit

Demanen a Abascal que s'aparti dels 'aduladors'

Segueix la guerra interna dins de Vox. L'adéu d'Iván Espinosa de los Monteros obliga Santiago Abascal a recosir el partit, mentre l'ala liberal l'emprèn contra el sector ultraconservador liderat per Jorge Buxadé. Diversos exdirigents ja en demanen la dimissió.

Jorge Buxadé, advocat de l'Estat, en un acte polític de Vox celebrat el 2023

L'ofensiva contra l'actual direcció està encapçalada pels exdiputats Víctor Sánchez del Real i Rubén Manso. De fet, amb ells va començar tot. La decisió de la cúpula d'apartar-los de les llistes per al 23-J va ser vista com una maniobra del sector falangista per expulsar l'ala ultraliberal.

Els díscols alcen la veu

Després de la sortida d'Espinosa de los Monteros, els dos damnificats han carregat obertament contra la deriva del partit. "Vox no té futur", així es titula l'article que va publicar Manso en un diari digital després de l'anunci d'Espinosa. Parla del partit com “una caricatura” i vaticina “el primer fracàs” de la nova dreta a Europa.

Per la seva banda, Sánchez del Real ha deixat anar que hi ha una operació del sector de Buxadé per silenciar l'eurodiputada Mazaly Aguilar. Aquesta ha estat una de les històriques de Vox enfrontada a la direcció. De fet, és una de les poques resistents que queden.

Un altre exdirigent que ha aixecat la veu ha estat José Luis Sánchez, que va dirigir el partit a Madrid fins a l'arribada de Rocío Monasterio el 2016. Sánchez va arribar gràcies a unes primàries, que després el partit va suprimir. “Primer es va acabar amb la democràcia interna”, afirma, “després es va prescindir de gent que ho ha donat tot per Vox com a Sánchez del Real o Mazaly Aguilar”.

Ofensiva contra Buixadé

José Luis Sánchez ha estat un dels més taxatius amb la situació actual del partit. Segons la seva opinió, Abascal s'està envoltant d'“aduladors” que cada cop amb menys oposició interna acabaran portant el partit a la deriva. L'exdirigent ha demanat directament el cessament de Buxadé, “o Vox desapareixerà”.

L'única veu crítica dins la formació prové de Javier Ortega Smith, exsecretari general del partit. Ha lamentat la marxa d'Espinosa de los Monteros, i “les moltes raons que la provoquen”. Considera que alguns no han sabut valorar “la lleialtat, generositat i sacrifici” de l'exportaveu.

El triomf de Jorge Buxadé porta a l'aïllament ideològic que amenaça de limitar encara més les expectatives electorals del partit. Qui hi surt guanyant és el PP, que veu l'oportunitat d'emportar-se l'electorat de Vox com ja va fer amb Ciutadans. Abascal té un seriós problema.

➡️ Política

Més notícies: