Muntatge de fotos de Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo amb els colors del PSOE i el PP de fons
POLÍTICA

Feijóo - Sánchez: arriba l'hora de la veritat

La darrera decisió del PP accelera les negociacions per investir un president

Després de més de dues setmanes de tempteig, comença oficialment la partida per ocupar la Moncloa en els propers 4 anys. El Partit Popular lluita a contracorrent perquè Alberto Núñez Feijóo sigui proclamat com a president del govern. Mentrestant, el PSOE segueix explorant vies per convèncer nacionalistes i independentistes que han d'investir Pedro Sánchez. En qualsevol cas, el compte enrere ja ha començat i, ara ja sí, l'amenaça d'una possible repetició electoral espera a l'horitzó.

El PP, com a guanyador de les eleccions del 23J passat, ha fet un pas endavant i demanarà al Rei Felip VI que proposi Albert Núñez Feijóo com a candidat per formar govern. El monarca no té l'obligació d'accedir a la petició dels populars, però si ho fa es convocaria una sessió d'investidura. I aquí és on es posarà en marxa el cronòmetre per a una possible repetició electoral.

Si a la primera sessió d'investidura, Feijóo no sortís elegit -com es preveu que passi en aquests moments, ja que té 171 suports (172 si comptem a Coalició Canària) i en necessita 176- se celebraria una segona sessió. Si aquesta segona sessió també fos fallida, el Rei pot proposar un altre candidat perquè intenti proclamar-se president seguint el mateix procediment.

Si aquest altre candidat -en aquest cas Pedro Sánchez- tampoc sumés els vots necessaris, es convocarien noves eleccions en un termini de dos mesos després de la primera sessió d'investidura. En qualsevol cas, tot i que hi ha molts escenaris oberts, si Felip VI decideix proposar a Feijóo la confecció d'un govern, totes les negociacions s'accelerarien.

PP, a 4 escons de la majoria absoluta

Alberto Núñez Feijóo va guanyar les eleccions amb 137 escons. Si tenim en compte que Vox i UPN li regalaran els seus (33+1) a canvi de res, el PP ja tindria 171 sís. Si a això li sumem el diputat de Coalició Canària (cosa molt probable), els populars estarien tan sols a 4 diputats de poder apoderar-se de la Moncloa.

El candidat del PP a la Presidència del Govern, Alberto Núñez Feijóo, participa en un acte públic de campanya electoral, a l'Hotel Río (Badajoz)

El pla del PP passa per convèncer el PNB, que té 5 diputats. Els nacionalistes bascos ja han rebutjat fins a dues vegades uns populars que, tot i així, no llencen la tovallola. Des de Gènova es mostren convençuts que podran convèncer el PNB i el primer pas és oferir-los un lloc a la Mesa del Congrés, segons han reportat diversos mitjans.

PSOE, amb tot de cara, però amb res lligat

El PSOE necessita un Frankenstein per poder seguir a la Moncloa 4 anys més. Amb Sumar, Bildu, ERC i PNB no en tindria prou i necessitaria també el sí de Junts per Catalunya. Sembla més fàcil que Pedro Sánchez aconsegueixi tots aquests suports que no pas que el PNB acabi votant per Feijóo, però això és política i pot passar de tot.

El secretari general del PSOE i president del Govern, Pedro Sánchez, intervé durant la presentació del programa electoral del PSOE per a les eleccions generals a Madrid

De moment, els socialistes han optat per la prudència i la calma. Pedro Sánchez fins i tot se n'ha anat de vacances sense que li preocupés gaire l'assumpte, almenys així ho vol aparentar. Però si el Rei acaba acceptant la petició del PP, els esdeveniments s'accelerarien per a tothom, també per a ell.

La presidència del Congrés, primera batalla

Amb tot aquest escenari a l'horitzó, la primera batalla entre el PP i el PSOE es lliurarà el pròxim dijous 17. Serà el dia en què es constitueixi el Congrés i en què es decideixi qui es queda amb la presidència de la cambra. Populars i socialistes aspiren a presidir el Congrés i, quan falta menys d'una setmana per al dia clau, les negociacions amb els diferents partits no cessen. El que acabi passant a la Mesa del Congrés serà molt significant per veure en quin escenari es troben tots els partits de cara a la investidura de Feijóo o de Sánchez.

➡️ Política

Més notícies: