Silvia Orriols parlant en un micròfon, porta un collaret i arracades llargues, i vesteix una jaqueta blava.
POLÍTICA

Un dirigent de l'ANC s'oposa al cordó sanitari a Aliança Catalana

Explica que el processisme és mort i que cal ressuscitar el discurs independentista: 'foc nou'

A mesura que s'ensorra el procés, el nacionalisme català va adquirint algunes dosis de realitat. La imminència del pacte entre ERC i el PSC porta molts a reforçar la idea que la independència pactada amb l'Estat no és possible.

De la mateixa manera, cada cop hi ha més persones que no participen de la demonització d'Aliança Catalana. Per contra, admeten que AC posa sobre la taula temes centrals, com ara la immigració. Al marge que al capdavall també és un partit indepe.

El coordinador de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) de Manresa, Josep Maria Pintó, s'ha expressat en uns termes semblants als anteriors.

En una entrevista per al diari Regió7, Pintó ha parlat sobre l'AC, la presidència d'Illa i el paper de l'independentisme en el futur.

Una dona amb cabell curt i fosc, usant una jaqueta blava amb estampat floral i arracades blaves, està dreta en el que sembla ser una sala de reunions o un parlament, amb diverses persones desenfocades al fons.

El fracàs processista

Pintó comença per constatar que l'independentisme cotitza en hores baixes.

“Les persones estan desmobilitzades i hem de fer accions per tornar a engreixar els engranatges.”, explica, “Penso que s’ha de fer foc nou, no ens podem quedar estancats en això”.

Per a Pintó, l'origen del fracàs processista i el corresponent desengany social és als pactes amb l'Estat. Té clar que negociar amb el PSOE no acosta ni de bon tros a la independència. I en aquest error, insisteix Pintó, també ha caigut Junts.

“Tenim molts punts en comú, però no podem tolerar que[Junts]també hagi pactat amb el PSOE”, diu sobre el partit de Puigdemont.

Home amb ulleres i cabell canós aixecant un dit mentre parla en un micròfon.

Segons aquest coordinador de l'ANC, l'única cosa valuosa que ara té l'independentisme és l'experiència (negativa) del processisme. És a dir, les lliçons apreses.

Ara bé, pel que fa al futur, Pintó no se'n surt dels llocs comuns. Demana “accions de lluita no violenta”, no pactar amb l'Estat, cercar una nova estratègia, etc.

AC i els cordons al Parlament

Sobre el partit de Sílvia Orriols, Pintó també ha sortit del discurs de l'establishment. En essència, diu dues coses sobre l'AC.

La primera és que és un partit que acaba de néixer i que encara busca el lloc. En aquest sentit, veu un partit que “encara és massa tendre”. Ara bé, això no implica que els cordons sanitaris siguin útils. “Personalment”, diu Pintó, “Aliança Catalana són bastant ridículs i acaben generant un efecte contraproduent”.

Finalment, explica que la immigració és el tema estrella d'AC davant l'omissió que en fan la resta de partits. "El problema és que és un tema que d’alguna manera causa un conflicte social i no està al centre del debat perquè els partits al govern no el tracten per por, i això és una irresponsabilitat".

➡️ Política

Més notícies: