Foto del ple del Parlament de Catalunya mentre es vota el pressupost per al 2024
POLÍTICA

El dineral que cobraran els assessors de partits del Parlament després d'apujar-se el sou

El Parlament no és àgil per investir un nou president, però sí per augmentar els salaris dels seus membres

Entre els partits polítics no tot són discrepàncies. De fet, comparteixen moltes coses, com que la seva activitat és un bon negoci a títol individual. I és que, de tots els ascensors socials que hi ha, la política potser és el més ràpid i eficaç. Especialment a Catalunya, que rega amb generositat els seus polítics i càrrecs públics.

Assessors d'enhorabona

Fa unes setmanes era notícia que els membres de la Mesa del Parlament percebien sous veritablement astronòmics. Segons les dades del “Règim Econòmic dels Diputats”, el president Rull pot guanyar fins a 150.000 euros. Per part seva, Els vicepresidents Sanz i Pérez al voltant de 110.000 euros. Finalment, tots tres secretaris poden arribar fins a prop dels 90.000 euros.

Però no només els integrants de la Mesa poden estar contents. Amb l'aprovació recent de les noves retribucions, els assessors parlamentaris també estan de celebració. Si abans un assessor percebia gairebé 70.000 euros de sou, ara en seran gairebé 79.000. Si no per investir un president, el Parlament sí que és àgil per augmentar els salaris.

Foto dels membres de la Taula del Parlament de Catalunya situats a fila, dempeus, a la tribuna del Parlament

En total, la cambra catalana gasta gairebé 4 milions d'euros en assessors. Abans del 2021, els assessors anaven a sou dels partits, que en qualsevol cas també pagaven amb els diners que reben de les subvencions. A partir del 2021, però, els salaris dels assessors van a compte del Parlament, que des del 2023 ha augmentat en gairebé 900.000 euros el pressupost per a aquesta partida.

A partir d'aquí, està en mans dels grups parlamentaris decidir si fitxen assessors amb aquest caixet. Així mateix, són els partits els que decideixen quin tram de salari apliquen els seus assessors, i el més baix és el de 31.376 euros. El pressupost que té cada partit depèn dels seus diputats, cosa que explica el problema econòmic que suposa perdre eleccions.

Dietes per desplaçament sense desplaçament

L'altre gran assumpte d'ordre salarial que el Parlament té pendent són les dietes dels diputats. El motiu és que estan exemptes de tributació. I no es tracta de dietes menors, algunes són més altes que el salari de molts treballadors.

La dieta per desplaçament, per exemple, depèn de la distància a què es troba el domicili del diputat. Si es tracta de l'àrea metropolitana de Barcelona, la dieta arriba als 14.264 euros, que repetim estan exempts de tributació. En el millor dels casos, la dieta pot arribar als 20.078,52 euros si el domicili és a més de 191 quilòmetres.

La dieta per desplaçament adquireix tonalitats kafkianes quan es comprova que els diputats la cobren encara que no facin desplaçaments. De fet, durant la covid, els diputats la van cobrar malgrat treballar de manera telemàtica per motius obvis. També a l'agost, quan el Parlament és de vacances.

Com informa l'ARA, quan Laura Borràs presidia el Parlament es va intentar reformar el sistema de retribucions. Al final, no es va fer. Si creiem allò que ha dit el president Rull en una entrevista també per a l'ARA, s'ha compromès a arreglar-ho definitivament.

➡️ Política

Més notícies: