El diari oficial d'ERC, a la càrrega contra Sílvia Oriols
Nació comença a fer caldejar el previsible debat del cordó sanitari a Aliança Catalana en el Parlament
El mitjà proper a ERC, Nació, publica un text que porta per títol “Gestionar l'extrema dreta” i que signa el senyor Ferran Casas i Manresa. Es tracta del subdirector del Grup Nació Digital, que és a l'òrbita del Grup de Periodistes Ramon Barnils. La seva anàlisi del fenomen de la dreta identitària és, per dir-ho així, l'habitual.
Xenofòbia i la ILP
Casas comença per assenyalar que l'extrema dreta ja s'ha estès a l'àmbit independentista amb l'aparició d'Aliança Catalana. Així mateix, posa en relació el partit d'Orriols amb Vox. El motiu de l'equiparació, explica, és que tots dos comparteixen "l racisme, la por al diferent o el sentiment de derrota i desempara d'una part de les classes mitjanes del país".
“La xenofòbia”, continua, “és en els dos casos la força tractora electoral”. Tot i que no apunta al desencís en particular dels votants processistes, ja que una de les banderes d'AC és la crítica a l'establishment polític processista. De fet, el que Orriols retreu a l'expresident Puigdemont és que no es mantingués ferm en la declaració d'independència.
En una línia similar, Casas fa referència a la votació de dimarts passat sobre la regularització de mig milió d'immigrants irregulars. L'autor ho posa com a exemple per reforçar la idea que el que mou aquestes formacions és el racisme.
Però el cert és que ni el mateix PSOE tenia clara aquesta regularització d'immigrants i sembla clar que si hi han votat a favor és per resistir la pressió ideològica dels sectors progressistes. El motiu fonamental per a la seva reticència és que el Ministeri de l'Interior - és a dir, informació privilegiada - té les seves reserves davant l'efecte crida d'aquesta mesura. Al marge que a la UE tampoc no li fa gaire gràcia. I menys ara que fins i tot el canceller socialdemòcrata alemany demana “deportacions massives”.
L'estratègia del PSOE amb uns anys de retard
Per la resta, Casas encerta força quan apunta a la relació complexa que Junts tindrà amb AC. Sense perjudici, és clar, que ho remarqui per la seva proximitat a ERC. El subdirector de Nació planteja i plantejarà la idea que si pactes amb l'extrema dreta, llavors segueixes el joc a l'extrema dreta.
“És cert que els dos partits no comparteixen polítiques, però sí una franja de l'electorat i que Orriols governa a Ripoll perquè el partit de l'expresident no va voler facilitar, després de rebre un correctiu electoral que la va fer guanyadora, un cordó sanitari per facilitar un govern d'ERC, la CUP i el PSC”, diu en un moment del seu article.
En definitiva, que els terminals mediàtics de la galàxia d'ERC ja comencen a escalfar l'olla del cordó sanitari. Al cap i a la fi, és el mateix que ha fet el PSOE durant els últims anys. D'aquesta manera, cal esperar que s'introdueixi una nova divisió política a Catalunya: la divisió que provocarà AC dins del propi espai independentista.
Més notícies: